Ο δήμαρχος, το Πολυτεχνείο και η ζωή

Ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο φονικός ιός του κορωνοϊού μας απειλεί ευθέως πια. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε στην α’ φάση και συνεχίζει να αντιδρά και στη β’ φάση της πανδημίας που με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα πλήττει τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Στην Ελλάδα επέτειοι όπως η 28 Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου δεν εορτάστηκαν παρά μόνο συμβολικά. Ούτε καν Επιτάφιο δεν καταφέραμε να περιφέρουμε ως χριστιανοί ορθόδοξοι ούτε καν στις εκκλησίες μας πήγαμε για να γιορτάσουμε την Ανάσταση. Υπάρχει όμως μία εορτή που κατά την άποψη λίγων, όπως και του δημάρχου της Πάτρας – και στελέχους του ΚΚΕ – πρέπει να εορταστεί κανονικά με συγκέντρωση και πορεία!

Χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας, παρότι ο ίδιος ιατρός (!!!), και υπακούοντας δουλικά μέχρι κεραίας στο κελεύσματα του κόμματός του ο δήμαρχος της Πάτρας στοιχίζεται με τις πιο ακραίες φωνές στην κοινωνία. Κυρίως όμως, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία! Γιατί κάθε συγκέντρωση αυτή τη στιγμή πολιτών για οποιοδήποτε λόγο αποτελεί έγκλημα απέναντι στην υγεία. Το βιώνουν στη Θεσσαλονίκη όπου δεν πάρθηκαν δραστικά μέτρα λίγες μέρες νωρίτερα και τώρα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Καλώ τον δήμαρχο να συνέλθει και να πάρει πίσω την απόφασή του αυτή που τον εκθέτει.

Υπάρχει όμως και κάτι επιπλέον σε σχέση με την εορτή του Πολυτεχνείου. Σήμερα δηλαδή, δίνεται ο αγώνας για την ζωή από χιλιάδες ιατρούς και νοσηλευτές στις μονάδες υγείας της χώρας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς εκείνους τους φοιτητές ιατρούς και τους ιατρούς εθελοντές που έθεσαν όλη τους την ύπαρξη στη διάθεση εκείνων που αγωνίζονταν στο πρόχειρο τότε το 1973 νοσοκομείο του ΕΜΠ για τη ζωή. Γιατί το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν μήνυμα υπέρ της ζωής, κατά των δικτατόρων που την επιβουλεύονταν!

Αυτή η σκέψη αρκεί σήμερα για να μας κάνει να καταλάβουμε τι διακυβεύεται και να μην παίξουμε με την υγεία των συμπολιτών μας!

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας