Οι κρίσιμες ημερομηνίες – κλειδί για τον έλεγχο της διασποράς

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Με τον αριθμό των διασωληνώμενων ασθενών να χτυπά κόκκινο (σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εκτινάχθηκε στους 336  και τις κλίνες και ΜΕΘ Covid να εξαντλούνται επικίνδυνα, η προσοχή των λοιμωξιολόγων επικεντρώνεται στην πορεία της διασποράς τις επόμενες επτά με δέκα ημέρες. Τότε αναμένεται να φανεί η επίπτωση στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού από το lockdown και τα επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Σε περίπτωση που ο όγκος των διαγνώσεων δεν μειωθεί δραστικά, όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ η παράταση του lockdown θεωρείται δεδομένη.

Το διάστημα που ακολουθεί είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, την ώρα που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με αντίστοιχα 697 και 725 κρούσματα, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εμφανίζουν πλέον η Λάρισα με 197, η Πέλλα με 148 και η Μαγνησία με 103 κρούσματα.

“Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής μας και συζητούνται και στην Ολομέλεια. Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες Covid αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.  Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο peak αυτού του δεύτερου κύματος” υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πότε θα αποδώσει το lockdown λένε οι ειδικοί. “Η απάντηση είναι ότι ναι, τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο. Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν. Και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται, δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα στο Νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Και αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Και αυτό είναι ακριβώς που βλέπουμε σήμερα, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί” τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίταξη γιατρών

“Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, υπάρχουν σχέδια έτοιμα. Ήδη τα σχέδια αυτά υλοποιούνται, το έχουμε πει και στο παρελθόν, προκειμένου, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, να χρησιμοποιήσουμε, εξοπλισμό και χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και να παρασχεθεί τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής” ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης.

Προβλέπεται ακόμη και επίταξη ιδιωτών γιατρών ένα χρειαστεί. “Έχουμε κάνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μία συνεργασία σε εξέλιξη με τον ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχει σχέδιο για την επίταξη, πράγματι. Αν χρειαστεί βεβαίως και θα το υλοποιήσουμε” είπε.