Μένουμε σπίτι: Πώς η καραντίνα μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας

Ακόμη και μια τόσο δύσκολη κατάσταση, όσο η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, μπορεί να έχει τις θετικές της πλευρές. Για παράδειγμα, μας δίνει μια καλή ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους. Από την άλλη, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει και τα παιδιά. Μάλιστα, στην έκθεση για την παιδική παχυσαρκία που πραγματοποίησε το κοινό ερευνητικό κέντρο (Joint Research Centre -JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018, διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Μπορεί η καραντίνα να μην προσφέρεται για να χάσουμε βάρος, ωστόσο μας δίνει μια άριστη ευκαιρία να τροποποιήσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί και η λύση στην παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, αυτή την περίοδο όλοι έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε προσεκτικά τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, να εντοπίσουμε που υπάρχουν λάθη και να προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε.

Ξεκινώντας από βασικούς κανόνες, όπως το να μοιράζουμε τα γεύματα μας στα 5 κάθε μέρα -3 κυρίως γεύματα και 2 σνακ-, και να προσπαθούμε να καταναλώνουμε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διατροφή και μελλοντικά στην υγεία μας. Παράλληλα, η παραμονή στο σπίτι μας δίνει περισσότερο χρόνο, που μπορεί να αφιερωθεί στο μαγείρεμα. Έτσι, αντί να επιλέγουμε delivery ή την εύκολη λύση της προετοιμασίας ενός γρήγορου πιάτου κάθε μέρα (όπως μακαρόνια), τώρα είναι η στιγμή να αναζητήσουμε υγιεινές συνταγές με όσπρια, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, ψάρι και άπαχο κρέας. Όσο για τα γλυκά, δεν χρειάζεται να τα στερηθούμε αλλά ούτε και να τα βάζουμε στο μενού καθημερινά. Ένα γλυκάκι την εβδομάδα είναι αρκετό.

Ιδανική θεωρείται αυτή η εποχή και για να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Αυτή την περίοδο που τα παιδιά είναι συνεχώς στο σπίτι, χωρίς πρόσβαση σε άλλα τρόφιμα παρά μόνο σε όσα ετοιμάζετε εσείς, μπορείτε πιο εύκολα να τα πείσετε να δοκιμάσουν τροφές που πριν ίσως απέρριπταν, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να τα συμπεριλάβετε στην προετοιμασία των καθημερινών γευμάτων και είναι γεγονός, ότι αν ένα παιδί έχει βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού, είναι πιο πιθανό να θέλει και να το δοκιμάσει στη συνέχεια.

Μην ψάχνετε λοιπόν για δικαιολογίες. Αν καιρό τώρα θέλατε να βελτιώσετε τη διατροφή τη δική σας και της οικογένειάς σας, ιδού η ευκαιρία!