Κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – Στις 12 οι ανακοινώσεις

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο κύβος ερρίφθη. Στις δώδεκα το μεσημέρι, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν κλείσιμο και των δημοτικών και των νηπιαγωγείων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό, γιατί στόχος, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είναι η περαιτέρω μείωση της κινητικότητας των πολιτών. Παράλληλα, η εισήγηση των ειδικών δείχνει προς την κατεύθυνση συνέχισης της λειτουργίας των σχολείων της Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Επιτροπής για την αναστολή λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και της προσχολικής εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Κι αυτό, καθώς υπήρχαν μέλη που εξέφρασαν ενστάσεις για την προοπτική του κλεισίματος δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Η κρίσιμη Δευτέρα

Με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πλέον επιθετικού κύματος της πανδημίας είναι δυναμικό και εξελίσσεται διαρκώς, η προσοχή εστιάζει στην προσεχή Δευτέρα. Όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων έχουν στα χέρια τους μία πρώτη, αλλά συνάμα άκρως ενδεικτική, αποτύπωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων, η οποία θα κρίνει, σε μεγάλο ποσοστό, τη διάρκεια του…ολικού κλεισίματος της χώρας. Εάν, δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων, που λήγει την 30η Νοεμβρίου είναι επαρκές για την ανάσχεση της επιδημίας στην κοινότητα ή θα απαιτηθεί παράταση των περιορισμών, μέσα στο Δεκέμβριο.

Τι θα είναι αυτό που θα καθορίσει το… DNA των κυβερνητικών αποφάσεων; Τρία στοιχεία:

-Η πορεία των κρουσμάτων ανά την επικράτεια και, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

-Ο αριθμός όσων νοσήσουν και απαιτηθεί η διασωλήνωσή τους.

-Η αντοχή του συστήματος της Υγείας, που…ανεβαίνει Γολγοθά, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης πίεσης. “Πετύχαμε να ανασχέσουμε το πρώτο κύμα του ιού, γιατί άπαντες συστρατευθήκαμε σε μία κοινή προσπάθεια. Το ίδιο πρέπει να πράξουμε και τώρα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, τα δεδομένα εξετάζονται διαρκώς. Και οι εκθετικοί ρυθμοί ανόδου των λοιμώξεων απαιτούν την ύπαρξη περαιτέρω γραμμών άμυνας. Είτε αυτές χρειαστεί να τεθούν σε άμεση εφαρμογή, είτε μείνουν (στο ιδανικό σενάριο) σχέδιο…επί χάρτου. Μετά, πάντως, από το ένα εκατομμύριο sms της περασμένης Κυριακής για σωματική άσκηση, που ήχησε συναγερμό, από την Τρίτη και μετά παρατηρείται κάμψη στη κινητικότητα. Σε μέσα επίπεδα, στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 80%. Και αυτό, όπως επισημαίνεται, είναι μία πρώτη θετική ένδειξη.

“Ωριμότητα και υπευθυνότητα”

Το στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό είναι η κόπωση των πολιτών, σε ένα σκηνικό, έτσι κι αλλιώς, απρόβλεπτο, ελέω των πολλαπλών άγνωστων “χ” στην εξέλιξη της πανδημίας, που εξαπλώνεται, σε παγκόσμια κλίμακα, με ραγδαίο ρυθμό.

“Για άλλη μία φορά, η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε…Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να παρακάμψουμε τα μέτρα”, σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των ειδικών για μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων είναι αυτός που θα καθορίσει πολλά για την από εδώ και πέρα πορεία. Στο κυβερνητικό επιτελείο, άπασες οι δυνάμεις στρέφονται προς την κατεύθυνση του…συμμαζέματος της διασποράς, προκειμένου η χώρα και η οικονομία να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις ημέρες των εορτών. Όλοι αντιλαμβάνονται, άλλωστε, τι θα σημαίνει Χριστούγεννα με περιορισμούς για την πραγματική οικονομία και για την πορεία της ύφεσης.

“Πρώτος σταθμός μας αυτή τη στιγμή θα είναι οι γιορτές. Εάν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες. Και βέβαια σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Και η διαπίστωση την οποία κάνουμε, κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα, είναι  ότι δεν πείθουμε τους πολίτες όλοι μαζί με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας για να περιορίσουμε τον ιό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι κρίσιμο στοίχημα παραμένει η καθολική εφαρμογή των παρεμβάσεων από την κοινωνία.

Το φως στην άκρη του τούνελ

Όσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν την εφαρμογή του μοντέλου των “lockdown-ακορντεόν”, η χαραμάδα της ελπίδας, ενόψει των δύσκολων χειμερινών μηνών, έρχεται από τις αναφορές Μητσοτάκη για το εμβόλιο.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19, μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

“Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Για αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με βάση το σχεδιασμό, σε ολόκληρη την επικράτεια θα αναπτυχθούν ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την υλοποίηση του μαζικού εμβολιασμού. Παράλληλα, θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία, τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, που δε μπορούν να μετακινηθούν, ενώ η όλη προσπάθεια θα πλαισιωθεί με μία εκστρατεία ενημέρωσης από τους ειδικούς υπέρ αυτού του εμβολιασμού.