Θετικά στον κορονοϊό μινκ στην Ελλάδα

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Θετικά στον κορoνοϊό εντοπίσθηκαν μινκ (γουνοφόρα ζώα) σε φάρμα στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανέφερε πως κρούσμα σε ζώο έχει εντοπιστεί ήδη σε μια φάρμα ενώ γίνονται περαιτέρω έλεγχοι σε ακόμη δύο φάρμες στις οποίες εντοπίσθηκαν κρούσματα σε υπαλλήλους και εκτροφείς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μέσα στην ημέρα θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο.

Τον εντοπισμό κρούσματος σε εκτροφείο της Καστοριάς επιβεβαίωσε μιλώντας στο capital.gr και ο Δημήτρης Κοσμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις στα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες της περιοχής, ενώ διευκρίνiσε πως δεν έχει εντοπιστεί σύνδεση των συγκεκριμένων κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους. Έλεγχοι γίνονται από το πρωί της Παρασκευής και στους εργαζόμενους στις φάρμες που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχουν σήμερα 90 φάρμες, στις οποίες εκτρέφονται 400.000 μητέρες βιζόν οι οποίες παράγουν ετησίως 1,2 εκατομμύρια νεαρά βιζόν. Ο κλάδος, που προσφέρει εργασία σε περισσότερους από 600 ανθρώπους, εξάγει το ακατέργαστο δέρμα στα δημοπρατήρια της Δανίας και της Φινλανδίας και φέρνει πάνω από 150 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα, από 650 εκατ. ευρώ που έφερνε το 2014.

Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, έξι χώρες, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ότι έχουν ανιχνεύσει τον SARS-CoV-2 σε εκτρεφόμενα βιζόν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο ιός μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ανθρώπων, αλλά υπάρχουν επίσης παραδείγματα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. “Αρκετά ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τη νόσο, όπως βιζόν, σκύλοι, γάτες, λιοντάρια και τίγρεις, έχουν εντοπιστεί θετικά στον SARS-CoV-2”, σημειώνει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον Ιούνιο, 214 κρούσματα COVID-19 έχουν εντοπιστεί στη Δανία με παραλλαγές του SARS-CoV-2 που σχετίζονται με την εκτροφή βιζόν, συμπεριλαμβανομένων 12 περιπτώσεων με μια μοναδική παραλλαγή, που αναφέρθηκαν στις 5 Νοεμβρίου.

Βέβαια ο ΠΟΥ σπεύδει να σημειώσει στην ανακοίνωση του, πως “απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές και εργαστηριακές μελέτες για την επαλήθευση των προκαταρκτικών ευρημάτων που αναφέρθηκαν και για την κατανόηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων αυτού του ευρήματος στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Opinion, λόγω των τεράστιων αριθμών τους, τα βιζόν παρείχαν στον ιό την ευκαιρία να εξαπλωθεί γρήγορα και να μεταλλαχθεί. Βέβαια όπως σημειώνει το Bloomberg, “δεν χρειαζόμαστε ωστόσο εκτροφεία βιζόν για τη δημιουργία μεταλλάξεων του ιού. Σε πρόσφατη μελέτη από την Emma Thomson, καθηγήτρια στο MRC-University of Glasgow Center for Virus Research και συνεργάτες της ανακαλύφθηκε μια μετάλλαξη η οποία μπορεί να παρακάμψει τα αντισώματα καταπολέμησης της μόλυνσης από τον ιό που παράγονται από ορισμένους ανθρώπους”.