Παπαευαγγέλου: Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλείων σε ΜΕΘ

Τον προβληματισμό των ειδικών για το γεγονός ότι η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και σε Λάρισα (197), Πέλλα (148) και Μαγνησία (103), ωστόσο αυτό που προβληματίζει όπως είπε είναι η αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές. Εξέλιξη που, όπως είπε, ίσως σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς.

Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων τόνισε επίσης ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ-COVID, σημειώνοντας ότι “φαίνεται πως είμαστε στο peak του δεύτερου αυτού κύματος”.

Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι παρότι αυξημένος παραμένει και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, αυτός είναι ανάλογος του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και δεν παρατηρείται αύξηση της θνητότητας στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σήμερα παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση στη συμπρωτεύουσα. Όπως τόνισε, υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των διασωληνωμένων.

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση σε όλους για πιστή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όσον αφορά στο ερώτημα που απασχολεί όλους και συγκεκριμένα το πότε και αν θα αρχίσει να αποδίδει το lockdown, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι περιορισμοί θα αποδώσουν αλλά απαιτείται χρόνος.

Όπως εξήγησε, σήμερα έχουμε περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάμεση διάρκεια της νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί.