Οι ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού έφεραν κέρδη για τις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έκριναν θετικά την προοπτική ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Eurostat που έδειξαν αλματώδη ανάπτυξη του ΑΕΠ και αύξηση-ρεκόρ της απασχόλησης το γ’  τρίμηνο στην Ευρωζώνη.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,01% στις 385,18 μονάδες, με την πλειονότητα των τομέων και των χρηματιστηρίων να κλείνουν με θετικό πρόσημο. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,5%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18% στις 13.076,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC- 40 κέρδισε 0,33% στις 5.380,16 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,36% στις 6.316,39 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,41%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,01%.

Τα νέα της Pfizer τη Δευτέρα, ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει με την BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό ενάντια στον κορονοϊό, βοήθησε να ενισχυθεί το αίσθημα ελπίδας αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι έμποροι, στα μέσα της εβδομάδας, ανησυχούσαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την οικονομία πριν την έλευση ενός εμβολίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 12,6% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ κατά 11,8% που είχε καταγράψει την προηγούμενη περίοδο. Η τελευταία μέτρηση της Eurostat είναι ελαφρώς καθοδικά αναθεωρημένη από την αρχική μέτρηση για ανάπτυξη 12,7% που είχε ανακοινώσει στα τέλη του Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο-ρεκόρ. Αυτό ακολουθεί την βουτιά της απασχόλησης κατά 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο, το χειρότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Όσο αφορά τις επιμέρους μετοχές, αυτές της Delivery Hero υποχώρησαν 6%, στον πάτο του Stoxx600 αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Αρχή Ανταγωνισμού της Νότιας Κορέας συνέστησε την πώληση της θυγατρικής της Yogiyo για να εξασφαλίσει την έγκριση για την προγραμματισμένη εξαγορά της εφαρμογής παράδοσης τροφίμων Woowa Brothers, κίνηση αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γερμανικός γίγαντας παράδοσης τροφίμων δήλωσε ότι δεν θα αποδεχτεί τη σύσταση.