Κορωνοϊός – Το εμβόλιό μας μπορεί να βάλει τέλος στην πανδημία, λέει ο Τούρκος «εγκέφαλος» της BioNTech

Υπάρχει ένα τέλος σε αυτό που ζούμε; Υπάρχει μια ορατή έξοδος από το τούνελ, κάτι από το οποίο μπορούμε να «πιαστούμε» και να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα σταματήσει τον κορωνοϊό; «Ναι» απαντά με σαφήνεια ο Τούρκος επιστήμονας Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, που εξηγεί ότι το εμβόλιο που ετοιμάζουν απο κοινού η γερμανική εταιρεία και ο αμερικανικός κολοσσός μπορεί «να βάλει τέλος στην πανδημία».

Έχοντας εμφανίσει αποτελεσματικότητα άνω του 90% στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αποτελεί ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα. Μιλώντας για πρώτη φορά σε βρετανική εφημερίδα, ο Σαχίν λέει στον «Guardian», γεμάτος αισιοδοξία και βεβαιότητα: «Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: ναι, γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικούς ασθενείς θα έχει δραματική επίδραση».

Η έλλειψη λεπτομερειών και δεδομένων σχετικά με τις τρέχουσες δοκιμές του εμβολίου έχει αφήσει αναπάντητα ερωτήματα, όπως πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία που παρέχει και αν είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ασυμπτωματικούς ασθενείς -και αυτά δεν θα απαντηθούν άμεσα, αλλά τουλάχιστον σε ένα χρόνο από τώρα, εξηγεί ο Σαχίν.

Μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της δοκιμής, ο ίδος δεν κρύβει πως δεν ήταν σίγουρος αν το εμβόλιό του θα προκαλούσε αρκετά ισχυρή αντίδραση από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. «Ηταν πιθανό ο ιός να μην στοχοποιείται πραγματικά από το εμβόλιο, να μπαίνει στα κύτταρα και να συνεχίζει να αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα εμβόλια μπορούν να νικήσουν αυτόν τον ιό» τονίζει.

Ενώ οι τρέχουσες δοκιμές του εμβολίου των BioNTech/Pfizer δεν θα αποδείξουν επίσημα ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού, σε αντίθεση με το να σταματήσει απλώς την ασθένεια, ο 55χρονος επιστήμονας λέει ότι τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας τον οδηγούν στην υπόθεση πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό και απόλυτα εφικτό.

Ενώ τα συμβατικά εμβόλια λαμβάνουν γενετικές πληροφορίες από έναν ιό και τις καλλιεργούν σε ανθρώπινο κύτταρο, η μέθοδος mRNA απαιτεί απλώς τον γενετικό κώδικα του ιού, μειώνοντας έτσι τη διαδικασία παραγωγής κατά σχεδόν τρεις μήνες.

Η εξειδίκευση της Pfizer με εμβόλια μαζικής αγοράς και η γρήγορη δράση από τις ρυθμιστικές αρχές βοήθησαν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβολίου σε μόλις δέκα μήνες και όχι σε χρόνια, εξηγεί ο Σαχίν. Το πιο αποτελεσματικό υποψήφιο εμβόλιο, που προέκυψε από τις δοκιμές της εταιρείας, «επιτέθηκε» στον κορωνοϊό «με περισσότερους από έναν τρόπους».

«Το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του ιού στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη κι αν καταφέρει να βρει μια διέξοδο, τότε τα Τ-κύτταρα του “επιτίθενται άγρια” και τον εξουδετερώνουν. Εχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα, για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι αυτών των μηχανισμών» εξηγεί.

Ο Σαχίν ελπίζει ότι όσοι εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο σε πειραματικό στάδιο, μέσω δύο ενέσεων στον βραχίονα εντός τριών εβδομάδων, θα είναι άνοσοι από τον κορωνοϊό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι μετοχές της BioNTech αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας, με τη συνολική αξία της να έχει εκτιναχθεί τώρα στα 21,9 δισ. δολάρια. Αλλά ο Σαχίν υπογραμμίζει ότι τέτοια ποσά είναι απλώς «αριθμοί σε κομμάτια χαρτιού» προς το παρόν.

«Θα έρθει ένα σημείο, που θα μπορούμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας» δηλώνει. «Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει κάτι νέο, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο ξανά. Πρέπει να βρούμε μόνοι μας τι είναι αυτό, είτε πρόκειται για ίδρυμα είτε για συγκεκριμένο πρότζεκτ».
: