Χρηματιστήριο: Μοιρασμένο το ταμπλό στις 655 μονάδες


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με ήπιες απώλειες έκλεισε και σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, “κατεβάζοντας” μάλιστα και τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, ωστόσο με τη βοήθεια κυρίως της Βιοχάλκο και του Τιτάνα, κράτησε τα επίπεδα των 650 μονάδων αλλά και τα διψήφια ποσοστά ανόδου αυτής της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 655,68 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 653,04 μονάδων (-0,60%) και 660,01 μονάδων (+0,46%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 102 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Μοιρασμένο το ταμπλό στις 655 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,54%, στις 1.552,77 μονάδες, ενώ στο +1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 957,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,68% στις 309,15 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 11,49%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 12,42%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 26,83%.

Στην πιο σκοτεινή ώρα της πανδημίας, την στιγμή που κρούσματα και θάνατοι γράφουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, η ανακοίνωση της Pfizer για την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου αναπτέρωσε τις ελπίδες των αγορών για το κλείσιμο αυτού του δύσκολου κεφαλαίου για όλη την ανθρωπότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα ορατό βάθος χρόνου, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ο χρόνος φαίνεται να μετράει αντίστροφα καθώς υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ως τώρα προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή το καθαρό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έβγαλε από το τραπέζι την αβεβαιότητα της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ ενώ η μάλλον απρόσμενη αναβάθμιση από την Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα ανόδου στην εγχώρια αγορά. Η άνοδος που σημειώθηκε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από το 1999, είχε τζίρο, μαζικότητα σε συμμετοχή τίτλων και επιστροφή των εισροών στις χρηματιστηριακές και στα αμοιβαία κεφάλαια.

Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν στο εμβόλιο, είχαν και επιχειρηματική διάσταση η οποία κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η πώληση της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην Ρουμανία, η μικρή παράταση στην ολοκλήρωση των συμφωνιών σε Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από την CVC και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Cenergy στην Nexans άπλωσαν το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο μέρος των μη τραπεζικών μετοχών, η υπόθεση των Cocos της Τράπεζας Πειραιώς έβαλε κάποια σενάρια πάνω στο τραπέζι ενώ τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ και του Τιτάνα έδειξαν όχι μόνο αντοχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των νέων ήταν η αγορά να διευρύνει τα κέρδη της πρώτης ημέρας της εβδομάδας και για πρώτη φορά μετά το Φεβρουάριο να εμφανίσει πλουραλισμό στις επιλογές των επενδυτών. Η επιστροφή της αισιοδοξίας γίνεται σε χρόνο που διαχειριστικά εξυπηρετεί το κλείσιμο των βιβλίων, σε μια έντονα αρνητική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών (-28%) και δεν αποκλείεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς στην αποτίμηση νέων να οδηγήσει σε επίσπευση κάποιων συμφωνιών που βρίσκονται εν αναμονή ή σε τελικό στάδιο. Το σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία έχει αρχίζει να αλλάζει προς το θετικότερο εστιάζοντας και πάλι στα μεγέθη των εταιριών μετά από ένα μακρύ διάστημα αναμονής και αναστολής στην ανάληψη χρηματιστηριακού ρίσκου στην Ελλάδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών κάνοντας επίδειξη ισχύος κόβοντας ανοδικά μονομιάς τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών με τζίρο 4 συνεδριάσεων και με ανοδικό χάσμα διαφυγής στις 590 μονάδες. Όσες διορθώσεις έγιναν μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και είχαν “πλάτη ρευστότητας”, οι μετοχές παρά τα ισχυρά κέρδη της ανόδου δεν έδειξαν στοιχεία διάλυσης στην φάση της κατοχύρωσης κερδών, ενδεχομένως λόγω της ενεργοποίησης κωδικών που δραστηριοποιήθηκαν σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας καλύτερα επίπεδα εισόδου.

Οι “διαβολικές” 666 μονάδες είναι πλέον το επόμενο σημείο αντίστασης του Γενικού Δείκτη επίπεδο στο οποίο συναντάται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών. Μάλιστα υπάρχει μια αρκετά ασυνήθιστη σύμπτωση στο επίπεδο διάσπασης καθώς το τελευταίο ανοδικό ραντεβού της αγοράς με τον εκθετικό κινητό μέσο είχε συμβεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 σχεδόν στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης (677 μονάδες). Η παράδοση αυτής της διάσπασης έχει ένα μοτίβο συσσώρευσης πριν την τελική επίθεση, σενάριο το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης την επόμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 4,15% έκαστη, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό τους -3,37%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,20%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Στον αντίποδα, το +10,53% της Βιοχάλκο ξεχώρισε στην αγορά και πρόσφερε και στηρίξεις, με τον Titan να κερδίζει 3,42% και την Aegean να ενισχύεται κατά 2,83%. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Eurobank και ΕΥΔΑΠ.