Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες ότι το σφοδρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει και πάλι σε βαθιά ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων πυροδότησαν τις προηγούμενες ημέρες ένα παγκόσμια κύμα αισιοδοξίας, δίνοντας σημαντική ώθηση στις αγορές. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι κυβερνήσεις παραμένουν χωρίς ένα εμβόλιο στη διάθεση τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, με τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες να καταγράφουν ρεκόρ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε καθημερινή πλέον βάση. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά πάνω από 150.000 νέα κρούσματα, με πάνω από 12 πολιτείες να καταγράφουν ρεκόρ μολύνσεων.

Η επιστροφή στα δρακόντεια μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας αποτελεί πλέον μονόδρομο για την ανάσχεση της πανδημίας, με τις οικονομίες να χάνουν την αναπτυξιακή τους ορμή από το καλοκαίρι και να οδεύουν σε νέα ύφεση, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,4% στις 383,70 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,3% στις 13.011,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί σε ποσοστό 0,25% στις 5.351,09 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,7% στις 6.291,84 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1%.