Πτωτικά αλλά σε επαφή με τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ήπιες απώλειες τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις προσπάθειες να κινηθεί πάνω από τις 660 μονάδες, με τις πιέσεις που δέχτηκαν οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές να ανακόπτουν για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα την ανοδική διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 657,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 653,07 μονάδων (-0,81%) και 665,82 μονάδες (+1,12%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 61,5 χιλ. τεμάχια.

Πτωτικά αλλά σε επαφή με τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,29%, στις 1.561,25 μονάδες, ενώ στο -0,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 945,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 314,43 μονάδες.

Τρίτη συνεχόμενη προσπάθεια διάσπασης των 660 μονάδων η οποία δεν ήταν τελικά επιτυχής από τον γενικό δείκτη. Μάλιστα, η παραμονή του δείκτη για αρκετή ώρα πάνω από το επίπεδο αυτό ανέκοψε τους αγοραστές και έδωσε το προβάδισμα στους πωλητές, όπως φάνηκε και στη συναλλακτική δραστηριότητα. Το μοτίβο φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην αγορά, στις διορθώσεις ο τζίρος να επιβραδύνεται.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις βοήθησαν την αγορά να απορροφήσει, μέρος των πιέσεων της, με την εστίαση να στρέφεται σήμερα στη μετοχή της Βιοχάλκο, όπως και της Cenergy, η οποίες ήταν σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ και τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και του Titan ικανοποίησαν την αγορά. Βέβαια, το μεγάλο μέρος του όγκου διακινήθηκε και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο. Ο κλαδικός δεν έχει αλλάξει τα αρνητικά μηνύματά του, καθώς παραμένει κάτω από τις 350 μονάδες, όπου διαπραγματεύεται τους τελευταίους 8 μήνες και είναι το χαμηλό του 2016 και 2019. Για να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη μεγάλη εικόνα του θα πρέπει να περάσει αυτά τα επίπεδα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Για τον γενικό δείκτη, η ζώνη τιμών 660 – 670 μονάδων αποτελεί, πλέον, την ουσιαστικότερη αντίσταση, ενώ ισχυρά επίπεδα στηρίξεων στις 625 – 620 μονάδες, όπου και εντοπίζεται ισχυρή συμβολή των σημαντικότερων ΚΜΟ. Το σενάριο που φαίνεται πλέον να λαμβάνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι η αγορά να παλινδρομήσει για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ αυτού του εύρους, εωσότου τουλάχιστον έχει περισσότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, άρα και τη διάρκεια του lockdown.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η αγορά δείχνει να παραμένει κοντά στο ανώτατο όριο της πολύμηνης συσσώρευσης, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς τα στοιχεία από το μέγεθος της πανδημίας μόνο εφησυχασμό δεν εμπνέουν. Η πίεση του συστήματος είναι αυξημένη, τόσο των αυξημένων εισαγωγών σε κλίνες Covid-19, όσο και των διασωληνώσεων, ενώ οι εβδομάδες που ακολουθούν είναι κρίσιμες, μέχρι να ξεκινήσει να φαίνεται η επίπτωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων από το καθολικό lockdown και πρωταρχικός στόχος είναι να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι τότε.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -3,95% της Aegean “βάρυνε” τον γενικό δείκτη, όπως και το -2,54% του Πειραιώς και το -2,43% του ΟΤΕ. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, ΟΛΠ, Jumbo και Φουρλή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Eurobank.

Στον αντίποδα, Εθνική, Titan και Ελλάκτωρ προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις με τα άνω του 2% κέρδη που σημείωσαν, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil με το +1% που κατέγραψαν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να κλείνει αμετάβλητη.