Πουλήθηκε έναντι 26,6 εκατ. δολαρίων εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι

Ένα εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι, 14, 8 καρατίων πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Γενεύη πιάνοντας την τιμή των 26,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αγοραστής του θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Το ροζ διαμάντι ανακαλύφθηκε σε ορυχείο της βορειοανατολικής Ρωσίας πριν από τρία χρόνια και το όνομά του είναι «Πνεύμα του Ρόδου».

NEWSFLASH: An incredibly rare 14.83-carat Purple-Pink Diamond just sold for a record-breaking $26.6m in Geneva! Now that’s what you call a rose-tinted result😍.

Read about it here: https://t.co/4xhf77OKsn #SpiritoftheRose #SothebysGeneva #FestivalofWonder pic.twitter.com/AlVbrcSsPs

— Sotheby’s (@Sothebys) November 11, 2020

Η εκτιμώμενη αξία του κυμαινόταν από 23 έως 38 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δημοπρασιών κοσμημάτων του Sotheby’s, Μπενουά Ρεπελάν.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «οι συλλέκτες πολύτιμων πετραδιών συχνά ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά, προκειμένου να αποκτήσουν ένα σπάνιο διαμάντι. Και τα ροζ διαμάντια είναι πιο σπάνια, γι’ αυτό το λόγο έχουν μεγάλη ζήτηση».

Η κοπή του έγινε από ένα ακατέργαστο διαμάντι 27,85 καρατίων – το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Ρωσία.

Ανακαλύφθηκε στη Δημοκρατία της Σάχα (Γιακουτία) στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2017 από τον ρωσικό όμιλο Alrosa, και χρειάστηκε ένας χρόνο για την επεξεργασία του διατηρώντας παράλληλα το υπέροχο χρώμα του.

Σύμφωνα με το CNN, το παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης διαμαντιού ή κοσμήματος σε δημοπρασία σημειώθηκε το 2017.

Ένα άλλο σπάνιο ροζ διαμάντι, το «Pink Star» των 59,60 καρατίων, πουλήθηκε έναντι 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ.

Τον Μάιο του 2016, το μπλε διαμάντι «Oppenheimer» είχε πουληθεί στην τιμή των 57,74 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Γενεύη.

Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, τον Νοέμβριο του 2015 επίσης στη Γενεύη, ένα μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων, το «Blue Moon of Josephine», είχε πωληθεί αντί 48,4 εκατ. δολαρίων σε έναν μεγιστάνα του Χονγκ Κονγκ.