Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές καθώς η επέλαση της πανδημίας προκαλεί φόβο

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, “επιστρέφοντας” μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, καθώς το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα πρόσφατα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου άρχισε να εξασθενεί εν μέσω της συνεχιζόμενης ραγδαίας επέλασης της πανδημίας στην ήπειρο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 385,16 μονάδες, γράφοντας απώλειες 0,88%, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση 2% και όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους και δείκτες να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο ευρύτερος Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 1,13%, κλείνοντας στις 3.428 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες 1,24% και έκλεισε στις 13.052,95 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,52% στις 5.362,57 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.338,94 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,68%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στη Μαδρίτη ο δείκτης της IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,87% στις 7.726,00 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 20.817,73 μονάδες, με πτώση 0,83%.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυνε σήμερα η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην ήπειρο, που φαίνεται να επισκιάζει την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech τη Δευτέρα ότι το υπό ανάπτυξη εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Κι αυτό γιατί η ταχύτατη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που επιφέρει η πανδημία στις οικονομίες, προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές.

Στη Γαλλία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων υπερέβη τα 1,86 εκατ. την Τετάρτη, με αποτέλεσμα η χώρα να ξεπεράσει τη Ρωσία και να γίνει η πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία τα κρούσματα ξεπέρασαν επίσης το φράγμα του 1 εκατ., ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην ήπειρο, με περισσότερους από 50.000 θανάτους από την πανδημία.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας,  οι γερμανικές τιμές καταναλωτή σημείωσαν πτώση τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τα αρχικά στοιχεία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2% με βάση τα εθνικά πρότυπα και πτώση 0,5% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα. Και τα δύο νούμερα είναι αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ το γ’  τρίμηνο μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που είχαν επιβληθεί προηγουμένως για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 15,5% το γ’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία.