Κορωνοϊός: Τέλος στα χριστουγεννιάτικα… τσιμπούσια βάζει η Ιταλία

Προς καθολικό lockdown οδεύει η Iταλία καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πλέον ανεξέλεγκτη σε πολλές πόλεις- όπως τη Νάπολη και το Μιλάνο- με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται επί ποδός ενώ το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί πως τα φετινά χριστουγεννιάτικα τραπέζια θα στρωθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Ιταλός λοιμωξιολόγος Μάσσιμο Γκάλι, αρχίατρος του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου ήταν σαφέστατος: «Για τα Χριστούγεννα καλό θα είναι να ξεχάσετε τα επίσημα δείπνα με φίλους και συγγενείς. Δεν θα πρέπει να φερθούμε ξένοιαστα και ανέμελα όπως τον Δεκαπενταύγουστο, όταν πολλοί νόμιζαν ότι ο κορωνοϊός είχε εξαφανιστεί. Διότι επέστρεψε και μας μαχαίρωσε πισώπλατα».

«Οι οικογένειες θα μπορούν να συναντηθούν μόνο σε στενό κύκλο, συγγενείς πρώτου βαθμού, αδελφοί και αδελφές», ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Οι περισσότεροι Ιταλοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τις μεγάλες οικογένειές τους. Αλλά φέτος τα εορταστικά τραπέζια θα είναι πολύ μικρότερα.

Ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Πιερπάολο Σιλέρι μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό RAI: «Πρέπει επίσης να περιορίσουμε και να αποφύγουμε τις διαπροσωπικές επαφές τα Χριστούγεννα. Ισχύουν οι ίδιες συστάσεις όπως σήμερα, δεν πρέπει να γίνονται οικογενειακά τσιμπούσια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γερμανία.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, «θα πρέπει να κάνουμε υπομονή… Ακόμα κι αν μειωθούν τα κρούσματα, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε οπουδήποτε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο… Πρέπει μαζί να τα καταφέρουμε για να περάσουμε όλο το χειμώνα. Δεν βλέπω να γίνονται συναθροίσεις με περισσότερα από 10 ή 15 άτομα αυτόν τον χειμώνα».

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα το νωρίτερο, θα μπορεί να έχει μία συνολική εικόνα της κατάστασης, ίσως όμως και όχι.

Την ίδια ώρα ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα της νόσου Covid- 10 στον θεσμό.

«Τουλάχιστον 171 είναι τα κρούσματα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ο αριθμός αυτός αφορά ευρωβουλευτές, προσωπικό και εργαζομένους», τόνισε ο Σασόλι, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».