Αμερικανικές εκλογές: Τι θα γίνει αν ο Τραμπ συνεχίσει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Μετά την ανακοίνωση το Σάββατο της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του με τη στήριξη κάποιων Ρεπουμπλικάνων.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και η προεκλογική ομάδα του Τραμπ έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες – κλειδί, καταγγέλλοντας νοθεία ή παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν αποδείξεις.

Στη Τζόρτζια ανακοινώθηκε επανακαταμέτρηση των ψήφων, κάτι που ενδέχεται να γίνει και στο Ουισκόνσιν, προσπάθειες που δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πόσος καιρός χρειάζεται για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων;

Προς το παρόν η καταμέτρηση συνεχίζεται σε κάποιες πολιτείες – κλειδί, όπως η Πενσιλβάνια, ενώ χειρωνακτική επανακαταμέτρηση πρόκειται να ξεκινήσει στη Τζορτζια. Όμως κάθε πολιτεία έχει μια καταληκτική ημερομηνία ως την οποία πρέπει να επικυρωθούν τα αποτελέσματα και οι ψήφοι που έχει λάβει κάθε υποψήφιος: στη Τζόρτζια η ημερομηνία αυτή είναι η 20η Νοεμβρίου, στην Πενσιλβάνια η 23η και στην Αριζόνα η 30η.

“Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι κάθε πολιτεία να επικυρώσει επισήμως τα αποτελέσματά της”, δήλωσε ο Τζον Φόρτιερ ειδικός σε θέμα εκλογών στο Bipartisan Policy Center.

“Πιστεύω ότι κάποια στιγμή, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, με την πρόοδο της καταμέτρησης και μάλλον με την απόρριψη κάποιων δικαστικών προσφυγών, θα δούμε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα αποτελέσματα μέσω της νομικής οδού”, σχολίασε. “Εκτιμώ ότι με αυτό τον τρόπο να λυθεί το θέμα”.

Η 14η Δεκεμβρίου είναι η πραγματική καταληκτική ημερομηνία, υπογραμμίζουν οι ειδικοί: τότε συνεδριάζουν οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας για να ψηφίσουν επισήμως τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, μια ψήφος που ορίζεται από το ποιος έχει λάβει την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία.

Διαφορετικοί κατάλογοι εκλεκτόρων στις αμφίρροπες πολιτείες;

Αυτό είναι ένα “εξαιρετικά απίθανο” σενάριο, σύμφωνα με τον Μπάρι Μπέρνεν, ειδικό του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, “όμως και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι το αναφέρουν είναι ανησυχητικό (…) Πιστεύαμε ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας στο οποίο δεν θα βλέπαμε τέτοιες συμπεριφορές”.

Σε αυτό το σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τον Μπέρντεν, θα είναι “αντίθετο με κάθε κανόνα και διαδικασία ορισμού του προέδρου”, το με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία κοινοβούλιο μιας πολιτείας στην οποία αμφισβητείται η νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να ορίσει Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες, αντί να επικυρώσει τη λίστα των Δημοκρατικών εκλεκτόρων.

Η διαμάχη στη συνέχεια θα μεταφερόταν στο Κογκρέσο, το οποίο θα συνεδρίαζε στις 6 Ιανουαρίου για να καταμετρήσει τις ψήφους των εκλεκτόρων και να ορίσει επισήμως τον νικητή των εκλογών.

Όμως για να συμβεί αυτό πολλές αμφίρροπες πολιτείες θα έπρεπε να υποβάλουν διαφορετικούς καταλόγους εκλεκτόρων για να αμφισβητήσουν τη νίκη του Μπάιντεν, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο.

Κι αν ο Τραμπ δεν αναγνωρίσει την ήττα του;

“Είναι πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίσει ποτέ την ήττα του”, εκτίμησε ο Μπέρντεν. “Εξακολουθεί να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016, αν και κέρδισε (…) οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να τις αμφισβητεί την υπόλοιπη ζωή του”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021, όμως θα τροφοδοτεί τις αμφισβητήσεις στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και ενδέχεται να “απονομιμοποιήσει” τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών, σημείωσε ο ειδικός. “Ίσως αυτός να είναι ο μόνος στόχος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ”, εκτίμησε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Τζον Φόρτιερ δήλωσε από την πλευρά του “απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση” της εξουσίας, ακόμη κι αν δεν είναι “η πιο φιλική” ή “η πιο ομαλή”.

“Θα ήταν καλύτερο να αναγνωρίσει την ήττα του, αλλά αν καθυστερήσει η μετάβαση, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου”, σημείωσε.