Τουλάχιστον 11.000 Αιθίοπες ζήτησαν καταφύγιο στο νότιο Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Τιγκράι

Τουλάχιστον 11.000 Αιθίοπες κατέφυγαν τις τελευταίες 48 ώρες στο ανατολικό Σουδάν, για να γλιτώσουν από τις μάχες στην επαρχία Τιγκράι, σύμφωνα με έναν Σουδανό αξιωματούχο.

Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο Suna έκανε λόγο για 8.000 πρόσφυγες.

“Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των Αιθιόπων που πέρασαν στο Σουδάν ανέρχεται στις 1.000”, είπε ο Αλσίρ Χάλεντ, ο διευθυντής της σουδανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τους πρόσφυγες, κοντά στη μεθοριακή πόλη Κασάλα. “Στην περιοχή του Χαμνταΐτ, στην Πολιτεία Κασάλα, από 2.000 την Τρίτη, σήμερα αυξήθηκαν στους 6.000 και στην Πολιτεία Γκεντάντεφ έφτασαν τους 5.000”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) αναμένει μαζικό κύμα προσφύγων, καθώς εκτιμά ότι ο πόλεμος θα ενταθεί στο Τιγκράι. “Χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στα σουδανικά σύνορα μέσα σε 24 ώρες. Καθώς η σύρραξη φαίνεται να κλιμακώνεται, ο αριθμός προφανώς θα αυξηθεί σημαντικά”, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της.

Η περιφερειακή διευθύντρια της UNHCR, Κλεμεντίν Νκουέτα-Σαλάμι, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους τους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Λόγω της επείγουσας κατάστασης, στην Πολιτεία Γκεντάντεφ οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και προσπαθούν να βρουν στέγη για τους νεοαφιχθέντες, ανέφερε μια σουδανική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Suna. Το Σουδάν εκτιμά ότι έως και 200.000 Αιθίοπες μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στο έδαφός του.

Από τις 4 Νοεμβρίου στο Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Άχμεντ, που τιμήθηκε πέρσι με το Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση εναντίον των τοπικών αρχών, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν πρώτες σε δύο βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού. Η πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πολλές θέσεις των δυνάμεων του Τιγκράι ενώ στο έδαφος, κυρίως στα δυτικά της επαρχίας αυτής, διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων από τη μία και των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη.

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), που ήταν πανίσχυρο επί σχεδόν 30 χρόνια, όταν είχε υπό τον έλεγχό του τους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς της Αιθιοπίας, αμφισβητεί εδώ και πολλούς μήνες την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Άμπιι Άχμεντ. Οι ηγέτες της περιοχής τον κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι σταδιακά τους απέκλεισε από την εξουσία αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, το 2018.