Στο φίνις διεύρυνε στο 1% τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τελικά άντεξαν οι αγοραστικές δυνάμεις σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανήλθε σε επαφή με τις 660 μονάδες, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από μερίδα, δεικτοβαρών μάλιστα, τίτλων, που απείλησαν κατά διαστήματα ακόμη και το πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 658,42 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 650,43 μονάδων (-0,21%) και 662,09 μονάδων (+1,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 598 χιλ. τεμάχια.

Στο φίνις διεύρυνε στο 1% τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,03%, στις 1.565,74 μονάδες, ενώ στο +0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 952,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,31% στις 314,02 μονάδες.

Μετά τη χθεσινή ελεγχόμενη διόρθωση, το ΧΑ ανάλωσε τη ρευστότητα που εξασφάλισε στο να παράσχει τις στηρίξεις ώστε ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να κλείσει σε θετικό έδαφος, αν και απειλήθηκε ενδοσυνεδριακά, αλλά και να διατηρήσει την επαφή με τις 660 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το μόνιμο στοίχημα των long το τελευταίο πεντάμηνο. Βέβαια, το στοίχημα δεν είναι μόνο ο Γενικός Δείκτης, αλλά και ο FTSE 25, ο οποίος πρέπει να στοχεύσει στις 1.600 μονάδες ώστε να υλοποιήσει την επιθετική τάση του που διαμορφώθηκε μετά την ανάκτηση των 1.532 μονάδων. Εάν αυτά τα επίπεδα όμως διασπαστούν καθοδικά, θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μεγαλύτερη διόρθωση με κύριο επίπεδο στήριξης τις 1.480 μονάδες.

Η αίσθηση πάντως της αγοράς, όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, είναι ότι το ΧΑ προσπαθεί να δημιουργήσει τα ερείσματα που χάθηκαν στην πρόσφατη διόρθωση, προκειμένου να δοκιμάσει το ανώτατο όριο της συσσώρευσης με μεγαλύτερες αξιώσεις. Κάποιες βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, ειδικά στο μέτωπο του εμβολίου και των αμερικανικών εκλογών, έχουν λειτουργήσει επικουρικά, τουλάχιστον για την επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 650 μονάδες, εντούτοις για να μπορέσει να εκδηλώσει μια πειστική και δυναμική ανοδική κίνηση θα πρέπει να δει τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με πιο θετική οπτική.

Το βασικό ζήτημα σαφώς παραμένει το lockdown στη χώρα. Όπως μάλιστα αναφέρει η Capital Economics, εάν ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με υψηλούς ρυθμούς στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό τα lockdowns που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις όπως αυτές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας και που έχουν διάρκεια έως έναν μήνα, να παραταθούν για πολύ ακόμη, κάτι που θα διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα σε πολύ αδύναμα επίπεδα.

Η παράταση του lockdown και την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ελληνική οικονομία, της οποίας το ΑΕΠ στηρίζεται σε συντριπτικό βαθμό στην κατανάλωση. Η πρωτοφανής ύφεση που θα υπάρξει, θα αφήσει πίσω της μεγάλα θύματα στον επιχειρηματικό κλάδο, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τραπεζικό κλάδο. Εξ ου και σήμερα ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, τονίζει ότι μιας που μόλις έχουμε ξεκινήσει το lockdown και τα πιθανά “άσχημα” μικροοικονομικά νέα των επιχειρήσεων βρίσκονται εμπρός και όχι πίσω, θα θεωρούσαμε ως ιδιαίτερα θετική έκπληξη την απόδραση του Τραπεζικού Δείκτη πάνω από την ισχυρή αντίσταση των 347 με 350 μονάδων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία, καταγράφοντας άλμα 9,16% σήμερα, με τη Motor Oil να κλείνει στο +7,61%, την Εθνική στο +6,09%, τη Βιοχάλκο στο +5,53%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +4,37% και την Alpha Bank στο +3,76%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Φουρλή, Coca Cola, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα και ανω του 1% σε ΔΕΗ, Titan και ΟΠΑΠ. Μικρά κέρδη για ΑΔΜΗΕ και Jumbo.

Στον αντίποδα, το -4,26% του ΟΤΕ άσκησε πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και το -2,07% της ΕΧΑΕ. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Λάμδα. Ο ΟΛΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή.