Με κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για εμβόλιο

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν και τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα πρόσφατα νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού συνέχισαν να τροφοδοτούν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά του κορονοϊού αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων της νόσου, έχει εντείνει την αισιοδοξία ότι άρχισε να φαίνεται φως στο “τούνελ” της υγειονομικής κρίσης και έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για τις μετοχικές αξίας.

Αισιοδοξία που ενέτεινε ακόμη περισσότερο η είδηση ότι το φάρμακο αντισωμάτων που αναπτύσσει η Eli Lilly έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Ο FDA δήλωσε ότι το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου Covid-19, ηλικίας άνω των 12 ετών.

Εν μέσω αυτό του κλίματος, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε την Τετάρτη με κέρδη 1,08% στις 388,56 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,72%, στις 3.467,30 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,40%, στις 13.216,18 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε με κέρδη 0,48%, στις 5.445,21 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,35% στις 6.382,10 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας, με τον δείκτη του Μιλάνου να “γράφει” την Τετάρτη κέρδη 0,68% και να κλείνει στις 20.993,02 μονάδες, και τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 να τερματίζει στις 7.793,70 μονάδες, με άνοδο 1,07%.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η ABN Amro ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη γ΄ τριμήνου μετά από τις χαμηλότερες απομειώσεις, και τόνισε πως σημειώνει πρόοδο η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της από τις μη βασικές δραστηριότητες. Η ολλανδική τράπεζα δήλωσε πως παραμένει επιφυλακτική για τις απομειώσεις στο σύνολο της χρήσης, αλλά τώρα τις αναμένει πιο κοντά στην εκτίμηση για το α΄ τρίμηνο και τα 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις β΄ τριμήνου για 3 δισ. ευρώ.

Ισχυρά κέρδη ανακοίνωσε επίσης η γερμανική εταιρεία πληροφορικής Bechtle.