Διατροφή και πρόληψη καρκίνου του μαστού – O Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας σας ενημερώνει

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πλέον πολύ συνηθισμένη ασθένεια ειδικά στον Δυτικό κόσμο και σε μεγάλο βαθμό φταίει ο μοντέρνος τρόπος ζωής. Ήθελα πολύ καιρό να γράψω αυτό το άρθρο καθώς ο καρκίνος του μαστού, η πρόληψη και η αντιμετώπισή του είναι το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής και υπάρχουν εκατοντάδες μικροί παράγοντες  που συμβάλουν στην εμφάνισή του. Η διατροφή δεν είναι ένας από αυτούς, η διατροφή είναι ένας μεγάλος παράγοντας!

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχετε περισσότερο;

Παχυσαρκία: Ας ξεκινήσουμε με το βάρος. Η παχυσαρκία είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου στον καρκίνο του μαστού. Όσα περισσότερα χρόνια δε διαρκεί η παχυσαρκία, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος. Το μυστικό εδώ είναι να μην απελπίζεστε, δεν χρειάζεται να χάσετε όλα τα παραπανίσια κιλά σας, ούτε χρειάζεται να καταπιεστείτε. Το καλό με την υγεία είναι ότι και η παραμικρή διαφορά παίζει τεράστιο ρόλο. Αν καταφέρετε με λίγες αλλαγές να χάσετε λίγο βάρος, ακόμα και αν είναι 2-3 κιλά το χρόνο θα μειώσετε δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Αλκοόλ: Το ποτό είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας κινδύνου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται. Εδώ παίζουν δύο πράγματα ρόλο, η ποσότητα και το είδος. Δεν γεννιούνται όλα τα ποτά ίσα! Το να πίνετε μέσα στην εβδομάδα 4 ποτήρια κρασί και 4 ποτήρια βότκα δεν είναι το ίδιο. Οπότε προτεραιότητα νούμερο ένα: προτιμάτε κρασί, μπύρα και σε μικρότερο βαθμό σαμπάνια, όχι πιο «σκληρά» ποτά. Σε ό,τι αφορά την ποσότητα τώρα, προσπαθήστε να μένετε στα 3-4 ποτήρια την εβδομάδα και κατά προτίμηση όχι συνεχόμενα. Να δίνετε δηλαδή στον εαυτό σας διαλείμματα. Είναι καλύτερα να πιείτε 3 ποτήρια αλκοόλ μαζί, παρά να πίνετε ένα κάθε μέρα για τρεις μέρες.

Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: Τα περιβόητα ωμέγα 3 είναι καλά λίπη που βρίσκουμε συνήθως σε ψάρια. Τα ωμέγα 6 είναι τα ξαδελφάκια τους, τα οποία κάποιες φορές είναι καλά, άλλες όχι τόσο. Τι πρέπει να ξέρετε:

1.    Τα ωμέγα 3 λιπαρά προστατεύουν απέναντι στην εμφάνιση διάφορων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου και του μαστού. Είναι σημαντικό είτε να τρώτε λιπαρά ψάρια μια φορά την εβδομάδα (γαύρο, σαρδέλα, τόνο, σολομό κτλ) ή να εντάξετε στην διατροφή σας ένα συμπλήρωμα ωμέγα 3 ή μουρουνέλαιο.

2.    Στα ωμέγα 6 πιο πολύ ρόλο παίζει η ισορροπία τους με τα ωμέγα 3. Ακόμα και αν είναι καλά, πρέπει να διατηρείτε μια κατανάλωση στην οποία τα πρώτα δεν υπερκαλύπτουν τα δεύτερα. Τα ωμέγα 6 είναι αρκετά υψηλά στο κρέας και το κοτόπουλο, οπότε καλό είναι να τρώτε μέχρι μία φορά την εβδομάδα τα συγκεκριμένα φαγητά. Επίσης αποφεύγετε προϊόντα σόγιας.
Βιταμίνη D: Σαν τελευταία συμβουλή, ειδικά τώρα στην καραντίνα, βγαίνετε στα μπαλκόνια σας! Η βιταμίνη D είναι τζάμπα και το μόνο που χρειάζεστε είναι ήλιος για 30 λεπτά την ημέρα.

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG