Χρηματιστήριο: Νέα πολιορκία των 660 μονάδων

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Νέα προσπάθεια να κατακτήσει τις 660 μονάδες καταβάλλει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε τις συναλλαγές δεχόμενο πιέσεις, πλέον βρίσκει τις στηρίξεις για να δοκιμάσει το ανώτατο όριο μιας συσσώρευσης που έχει κρατήσει πάνω από πέντε μήνες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,51% στις 661,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.574,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,49% στις 317,62 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Νέα πολιορκία των 660 μονάδων

Η χθεσινή “στάση” στην αντίδραση της αγοράς προσέφερε κάποια ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια ώστε να δοκιμάσουν εκ νέου τις αντοχές της αγοράς στα επίπεδα των 660 μονάδων. Είναι όμως ένα επίπεδο που έχει ταλαιπωρήσει το ΧΑ επί μακρόν και έχει αποδείξει ότι θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια ώστε όχι μόνο να διασπαστούν αλλά και να διατηρηθούν σε ένα περιβάλλον που ναρκοθετείται διαρκώς από τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο FTSE 25 θα πρέπει να στοχεύσει στις 1.600 μονάδες ώστε να υλοποιήσει την επιθετική τάση του που διαμορφώθηκε μετά την ανάκτηση των 1.532 μονάδων. Εάν αυτά τα επίπεδα όμως διασπαστούν καθοδικά, θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μεγαλύτερη διόρθωση με κύριο επίπεδο στήριξης τις 1.480 μονάδες. Διαγραμματικά και ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρά ανοδικά καύσιμα για να κινηθεί μέσα στη δύσβατη περιοχή αντίστασης των 316 με 347 μονάδων. Όσο όμως ο δείκτης δηλώνει αδυναμία διαμόρφωσης ενός ισχυρού πατήματος πάνω στη βάση των 316 μονάδων τόσο θα αναπτύσσονται σκέψεις ρευστοποιήσεων προς το όριο των 300 με 295 μονάδων.

Στο μεταξύ, οι θετικές προσδοκίες για την πορεία του εμβολίου κατά του κορονοϊού συντηρούνται και εντός της Λ. Αθηνών, όπως και στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση όμως έως ότου υπάρξει κάποια απτή εξέλιξη η αντίδραση των αγορών παραπέμπει περισσότερο σε κινήσεις ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου, κάτι από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και το ΧΑ. Ο χώρος υπάρχει, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν το 45,6% των συναλλαγών (σε σχέση με το 49,2% τον προηγούμενο μήνα), αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνο των αμερικανικών εκλογών. Ο βαθμός αβεβαιότητας ακόμη υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο υψηλός όσο τον Οκτώβριο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean φλερτάρει με τα 4 ευρώ σήμερα καταγράφοντας κέρδη 7,55%, με την Εθνική να ακολουθεί με +5,39% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με +4,37%. Τα κέρδη σε Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil και Alpha Bank ξεπερνούν το 3%, ενώ εκείνα των ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Coca Cola το 2%.

Άνω του +1% κινούνται οι Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Titan, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος. Στο -1,38% η ΕΧΑΕ, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις για την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.