Μητσοτάκης: Σημαντικός ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

20-11-10_0004__DPD5945

 

Ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας,ανάπτυξης και ευημερίας είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση και την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.