Κικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη- 234 νέες ΜΕΘ μέχρι τέλος του χρόνου

Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος υγείας με 234 νέες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Υγείας στην έκτακτη ενημέρωση. Όπως σημείωσε τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουν αυξηθεί στις 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τις 1.316.

Υπογράμμισε δε ότι όλα τα προηγούμενα έτη, τέτοια εποχή, η χώρα μετρούσε 30-35 αναμονές για κρεβάτι ΜΕΘ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και μόνο με τροχαία ατυχήματα, εγκεφαλικά ή καρδιολογικά επεισόδια κλπ., ενώ τώρα έχουμε 0 αναμονές εν μέσω πανδημίας. «Κανένας δεν περιμένει για κρεβάτι εντατικής θεραπείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. «Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνει και στη Θεσσαλονίκη τις ΜΕΘ προσθέτοντας σήμερα, αύριο και μεθαύριο επιπλέον 50 κλίνες. Όπως εξήγησε στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον  Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ, στα τέλη Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν άλλες 75 κλίνες και στην τρίτη φάση, τον Νοέμβριο θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ, μετατρέποντας νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές κλπ. κλίνες σε ΜΕΘ Covid. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία διαθέτουν 233 ΜΕΘ Covid και non Covid.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.960 επαγγελματιες υγείας και τώρα φτάνουν τους 100.984.

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη μάχη κατά της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην π΄ρωτη γραμμή διενεργώντας τεστ για τον κορωνοϊό και δίνοντας οδηγίες στους πολίτες που νοσούν ελαφρά. Σε αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό, γίνεται το 30% των τεστ, ενώ στην 1η και 2η υγειονομική περιφέρεια το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50% στον συνολικό αριθμό των τεστ.

Σχετικά με τα τεστ, είπε ότι έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ, τόσο PCR όσο και rapid tests, ενώ από τα 982 τεστ την ημέρα στο πρώτο κύμα, φτάσαμε τα 11.366 τεστ το καλοκαίρι και 22.492 την ημέρα τον Νοέμβρη. Υπογράμμισε δε ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε χρησιμοποιήσει rapid test με 98% ευκρίνεια.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει το σχέδιο με τα κέντρα εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι υποδέχτηκε με μεγαλη ικανοποίηση την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer.

Τέλος, απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επιθέσεις που εξαπολύει στην κυβέρνηση ζητώντας μάλιστα το διορισμό ενός προσώπου κοινής αποδοχής στη θέση του υπουργού υγείας σημειώνοντας ότι «απέναντι στην εθνική προσπάθεια, υπάρχει ο Τσίπρας και οι συντροφοί του, με ψέματα και fake news. Δεν χτυπούν εμάς, αλλά τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας και το κάνουν και τώρα. Εμείς από την πλευρά μας, κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

 

Πηγή: skai.gr