Κέρδη $9,8 δισ. χάρισαν σε μία μόλις ημέρα στο μεγαλύτερο ETF του κόσμου οι ελπίδες για εμβόλιο

Το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο του κόσμου SPDR S&P 500 ETF Trust, το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500, είναι ο κορυφαίος χαμένος του έτους, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ.

Το SPDR S&P 500 ETF Trust της State Street (SPY) κατέγραψε κέρδη 9,8 δισ. δολαρίων μέσα σε μία μόλις ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, σε συνέχεια των ενθαρρυντικών νέων που ανακοίνωσαν την Δευτέρα η Pfizer και η BioNTech για το υποψήφιο εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταγράψει το ETF σε μία μόνο συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ αποτελεί και μία από τις τρεις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις που έχει σημειώσει τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

Αιτία για τα κέρδη του στάθηκε η πρόοδος που ανακοινώθηκε στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού, είδηση που προκάλεσε ένα κύμα εισροών στον αμερικανικό δείκτη S&P 500 καθώς και σε ορισμένους από τους κλάδους της χρηματιστηριακής αγοράς που έχουν πληγεί περισσότερο έως τώρα. Ειδικότερα, παρότι οι μετοχές των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας που κυριαρχούν στον δείκτη κινήθηκαν πτωτικά τη Δευτέρα, σχεδόν τα 3/4 των μετοχών που συμμετέχουν στον δείκτη έκλεισαν ανοδικά.

“Οι χρηματιστές που τηρούσαν στάση αναμονής δεν είχαν άλλη επιλογή. Η μη συμμετοχή, μετά τα ιστορικής σημασίας αυτά νέα, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με επαγγελματική αυτοκτονία”, εξηγεί ο James Pillow, ο γενικός διευθυντής της Moors & Cabot Inc. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα κεφάλαια που προσφάτως αντλήθηκαν από τα funds που επικεντρώνονται στον Nasdaq βρήκαν γρήγορα νέο ‘σπίτι’ στα SPY και DIA (SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust)”, προσθέτει.

Οι εισροές στο SPY τη Δευτέρα ήταν κατά 10 φορές υψηλότερες από τα κέρδη που κατέγραψε την ίδια ημέρα το δεύτερο πλέον κερδισμένο ETF, ενώ αύξησαν τα υπό διαχείριση περιουσιακά του στοιχεία κατά 3,2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

“Κι αυτό ακολούθησε το ισχυρό ράλι που κατέγραψε η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα”, σημειώνει ο Andrew Mies, επικεφαλής επενδύσεων της 6 Meridian, προσθέτοντας: “Κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές όσον αφορά τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές εκροές από το SPY τον προηγούμενο χρόνο ανήλθαν στο ποσό των 2,84 δισ. δολαρίων. Το αμοιβαίο κεφάλαιο επλήγει, όπως και οι μετοχικές αξίας, από την υψηλή μεταβλητότητα που προκάλεσε η αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το υψηλό ποσοστό των απωλειών του καταδεικνύει όχι χάνει έδαφος σε σύγκριση με τους φθηνότερους ανταγωνιστές του.

Ακολουθεί πίνακας με τις μεγαλύτερες συμμετοχές του SPY στις 9 Νοεμβρίου: