Δεύτερη ημέρα κερδών για τις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο θετικό κλίμα που συντηρεί η προσδοκία ότι η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του κορονοϊού θα βοηθήσει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Τα διεθνή χρηματιστήρια πραγματοποίησαν χθες ένα ξέφρενο ράλι στον απόηχο της ανακοίνωσης της Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει με τη γερμανική BioNTech για τη νόσο COVID-19 εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90% στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης.

Ώθηση στο κλίμα έδωσε και η είδηση ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως στη θεραπεία που έχει αναπτύξει για τη νόσο η Eli Lilly & Co.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού έρχονται ενώ τα νέα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται ραγδαία σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που εφαρμοζουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 384,42 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 4,92%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί στις επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις και πλέον απέχει 11,4% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε το Φεβρουάριο στις 433,90 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 13.163,11 μονάδες, κλείνοντας σε ανοδικό έδαφος για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε ισχυρά κέρδη 1,55% στις 5.418,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με άλμα 1,8% σκαρφάλωσε στις 6.296,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άλμα 3,4%.