Κορωνοϊός – Γερμανία: Το πρώτο εμβόλιο θα εγκριθεί το νωρίτερο το πρώτο τρίμηνο του 2021

Το πρώτο εμβόλιο που θα θωρακίζει τον οργανισμό από τη νόσο Covid- 19 θα λάβει έγκριση το νωρίτερο το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας παρουσιάζουν σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα υιοθετηθεί μόλις δοθεί το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες αφού πρώτα έχει διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου.

Επιπλέον, το ινστιτούτο επιδημιολογίας της Γερμανίας, Robert Koch, θα κληθεί να εξηγήσει στους πολίτες τις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα πληροφορίες της εφημερίδας Bild, οι ευπαθείς ομάδες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Σήμερα το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι το 40% του πληθυσμού ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Υποθέτοντας ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί μια ευνοϊκή αναλογία κινδύνου-οφέλους, οι πρώτες εγκρίσεις αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2021», όπως αναφέρει έγγραφο 15 σελίδων του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας κι έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Με βάση το σχετικό έγγραφο, συνολικά επτά εμβόλια μπορούν να λάβουν το πράσινο φως το τρέχον έτος ή το 2021, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατονομάζονται μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού: Biontech, Moderna, Astra-Zeneca και Curevac.

«Ακόμα και με μια ταχεία διαδικασία έγκρισης, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην «απόδειξη της αποτελεσματικότητας, της φαρμακευτικής ποιότητας και της ασφάλειας του εμβολίου», τονίζει το έγγραφο».

Επισημαίνεται ότι,η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ οι ομοσπονδιακές πολιτείες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία κέντρων εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί και οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.