ΗΠΑ: Ο Τραμπ “ξήλωσε” τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι έπαυσε από τη θέση του τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ.

Ανακοίνωσε παράλληλα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, Κρίστοφερ Μίλερ θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Άμυνας, με άμεση ισχύ.

Το NBC News από την προηγούμενη εβδομάδα είχε μεταδώσει ότι ο Έσπερ είχε προετοιμάσει μια επιστολή παραίτησης και αναμένονταν να αντικατασταθεί μετά τις εκλογές.

Αυτός είναι ο τέταρτος υπουργός Άμυνας που χάνει τη θέση του στα τέσσερα χρόνια  της θητείας Τραμπ. Η αποχώρηση του Έσπερ ακολουθεί την δημόσια διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές μονάδες για να απομακρύνει διαδηλωτές από το πάρκο Λαφαγιετ στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Ιούνιο.

Αν και ο Έσπερ είχε συνεργαστεί με τον πρόεδρο σε αμφιλεγόμενες πολιτικές, όπως η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό και η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων σε Γερμανία, Αφγανιστάν και Συρία, ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες εξέφραζε την ολοένα και μεγαλύτερη δυσφορία του με τον αρχηγό του Πενταγώνου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σε ιδιωτική συνομιλία τον Αύγουστο ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι σχεδίαζε να διώξει τον Έπσερ μετά τις εκλογές, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της συζήτησης. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης αναφέρει σε στενούς του συνεργάτες ότι σχεδίαζε να αποχωρήσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.