Ανασχηματισμός στη Ρωσία: Ο υπουργός Ενέργειας προτάθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν πρότεινε σήμερα, κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό που γίνεται εφέτος, για την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο ανασχηματισμός αυτός δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί η επιρροή που έχει ο Νόβακ στους δεσμούς της χώρας του με τον Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με τον ίδιο τον Νόβακ να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται ως “δίδυμο” με τον διάδοχό του στο υπουργείο Ενέργειας για τη διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής της Ρωσίας έως το 2035.

Πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας δήλωσαν στο Reuters, ότι ο Νόβακ ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Ενέργειας από το 2012 θα παραμείνει ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΠΕΚ καθώς ακολούθησε μια πολιτική σταθερότητας κατά την διάρκεια των διακυμάνσεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα καθορίσει τις νέες αρμοδιότητες του Αλεξάντρ Νόβακ, όπως και το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, αφότου εγκριθεί η θέση στο αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος απήλλαξε των καθηκόντων τους μερικούς υπουργούς και τον πληρεξούσιο εκπρόσωπό του στην περιοχή των Ουραλίων. Παράλληλα, με διάταγμα που υπέγραψε αυξάνει τον αριθμό των υφυπουργών από εννέα σε δέκα.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος απήλλαξε των καθηκόντων τους τον υπουργό Μεταφορών Γιεβγκένι Ντίντριχ, τον υπουργό Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ντμίτρι Κοβιλκιν και τον υπουργό Κατασκευών Βλαντίμιρ Γιάκουσεφ.

Με τη σειρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός έθεσε υπό την έγκριση της κρατικής Δούμας τις υποψηφιότητες των πέντε νέων υπουργών και του απερχόμενου υπουργού Ενέργειας Μιχαήλ Νόβακ για την θέση του ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σήμερα αν οι παραιτήσεις αυτές σχετίζονται με το ότι οι εν λόγω υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν στις εντολές που τους ανέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια σχέση και ότι πρόκειται “για εναλλαγή, μια διαδικασία εναλλαγής”.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός αυτός είχε προγραμματισθεί να γίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο και είναι το αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής υπουργικής εναλλαγής.

Στη Ρωσία είχε γίνει ένας ανασχηματισμός τον περασμένο Ιανουάριο, αφότου ο πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρότεινε εν συνεχεία την συνταγματική αναθεώρηση που του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στη εξουσία μετά την λήξη της θητείας του το 2024.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης που είχε με ομάδα υφυπουργών πρότεινε για την θέση του υπουργού Ενέργειας τον Νικολάι Σουλγκίνοφ, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας RusHydro, (εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας).

Ο ηλικίας 49 ετών Αλεξάντρ Νόβακ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ το 2016 για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σουλγκίνοφ εργάζεται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 1975, σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της RusHydro’s, της οποίας έγινε πρόεδρος το 2015.

Για την θέση του υπουργού Μεταφορών ο Μισούστιν πρότεινε τον Βιτάλι Σαβέλιεφ, πρόεδρο της ρωσικής αεροπορικής Aeroflot. Ο Μιχαήλ Πολυμπαγιάρινοφ, πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας μεταφορών leasing (GTLK), είναι ο βασικός υποψήφιος για την Aeroflot, δήλωσαν πηγές στον τομέα των αερομεταφορών στο πρακτορείο Reuters, ενώ η GTLK αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρότεινε τον Αλεξάντρ Καζλόφ, ο οποίος είναι υπουργός Ανάπτυξης της ρωσικής Άπω Ανατολής και Αρκτικής, για την θέση του υπουργού Φυσικών Πόρων και Περιβαλλοντικής Προστασίας, και τον Ιρέκ Φαουζούλιν, που είναι υφυπουργός Κατασκευών για την θέση του υπουργού Κατασκευών.

Η κρατική Δούμα αναμένεται να εγκρίνει αύριο τις προτάσεις του Ρώσου πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ