Αμερικανικές εκλογές: Έναν Ινδοαμερικανό χειρουργό επιλέγει ο Μπάιντεν ως επικεφαλής της «task force» για την πανδημία

O 43χρονος Ινδoαμερικανός με το αβίαστο χαμόγελο, Βιβέκ Μάρτι, θα ηγείται της ομάδας κρούσης που συστήνει σήμερα ο νικητής των αμερικανικών εκλογών, Τζο Μπάιντεν, για την διαχείριση της νόσου Covid- 19.

Ο γκριζομάλλης καθηγητής, που είχε διατελέσει γενικός χειρουργός στην κυβέρνηση Ομπάμα, είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες για την «πολιτικοποίηση» του εμβολίου Covid-19 από τη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάρτι, που θα συντονίζει την 12μελή «task force» του Μπάιντεν για την διαχείριση της πανδημίας, θα έχει για δεξί του χέρι τον Ντέιβιντ Κέσλελ. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά τη νίκη του, σε ομιλία του στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι το πρώτο μέλημά του μόλις αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στον Λευκό Οίκο, είναι η σύσταση μιας ειδικής ομάδας που θα αναλάβει την διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοιού.

«Τη Δευτέρα, θα ονομάσω μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην ανάληψη του σχεδίου Μπάιντεν – Χάρις Covid και να το μετατρέψουν σε σχέδιο δράσης που θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου του 2021» τόνισε ο Μπάιντεν. Ο Μάρτι γεννήθηκε στην Καρνατάκα της Ινδίας, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Διετέλεσε 19ος γενικός χειρουργός υπό την κυβέρνηση Ομπάμα από τις 15 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 21 Απριλίου του 2017. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Τραμπ του ζήτησε να αποχωρήσει με τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κρις Μέρφι, να ισχυρίζεται ότι ο Μάρτι ήταν «πολιτικός στόχος».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικού χειρουργού, ο Mάρτι συνέταξε μια έκθεση για το πώς η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει κρίση στη δημόσια υγεία. Κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου, ο 43χρονος επιστήμονας ήταν σύμβουλος σε θέματα υγείας του Μπάιντεν.

«Το έθνος μας έχει ό τι χρειάζεται για να ξεπεράσει την πανδημία Covid-19. Έχουμε το ταλέντο, τους πόρους και την τεχνολογία, αυτό που μας λείπει είναι η ηγεσία. Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα συνεργάζεται με τις πολιτείες, για να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι χρειάζονται ένα τεστ Covid- 19, θα το κάνουν και θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που μας εμπνέει. Γι’ αυτό είμαι εδώ απόψε, όχι λόγω της πολιτικής, αλλά επειδή ξέρω ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να είναι αυτός ο ηγέτης» είχε δηλώσει.

Μιλώντας για την οικογένειά του, ο Μάρτι είχε αποκαλύψει ότι ο Μπάιντεν είχε γνωρίσει τους δικούς του: «Πριν από έξι χρόνια, όταν ο Τζο Μπάιντεν γνώρισε την οικογένειά μου, τον είδα να γονατίζει δίπλα στην αναπηρική καρέκλα της γιαγιάς μου, πήρε τα χέρια της και της είπε: “Ευχαριστώ που μας επιλέξατε, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”».

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Washington Post», στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ινδοαμερικανός γιατρός είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την «πολιτικοποίηση» του εμβολίου Covid από την κυβέρνηση Τραμπ. Ερωτηθείς ποια θα ήταν η συμβουλή του προς την κυβέρνηση Τραμπ, είπε: «Θα τους έλεγα να αφήσουν την επιστήμη να καθοδηγήσει τον δρόμο για την έγκριση του εμβολίου Covid-19…. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρέπει να δίνει τις οδηγίες και η κυβέρνηση να διασφαλίζει τη διαφάνεια στα δεδομένα και τις λεπτομέρειες του εμβολίου».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μάρτι εξέδωσε το βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Μαζί: Η Θεραπευτική Δύναμη της Ανθρώπινης Σχέσης σε έναν Μοναδικό Κόσμο». Το βιβλίο μιλά σε μεγάλο βαθμό για την μοναξιά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία έχουν γίνει ανεξέλεγκτα και επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο ίδιος μάλιστα είχε προτείνει το εξής: «Μπορούμε να κάνουμε μερικά απλά βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τη επαφή μας με άλλους ανθρώπους ακόμα και όταν είμαστε σωματικά απομακρυσμένοι».