Αμερικανικές εκλογές 2020: Θα επιλέξει μετριοπαθείς υποψηφίους ο Μπάιντεν εάν το κόμμα του Τραμπ διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας;

Το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί τελικά να διατηρήσουν την πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία, θα επηρεάσει τις επιλογές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν σε υπουργεία- κλειδιά, όπως το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στουςFinancial Times.

Ο νικητής των αμερικανικών εκλογών είναι πιθανό να επιλέξει μετριοπαθείς υποψηφίους εάν το κόμμα του Τραμπ διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ένα από τα πιο προοδευτικά δημοκρατικά μανιφέστα των τελευταίων δεκαετιών ωστόσο, μπορεί να βρει εμπόδια στην τοποθέτηση προοδευτικών υποψηφίων στο υπουργικό συμβούλιο.

Η μέτρια έως κακή απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της Γερουσίας σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής τον Μιτς ΜαΚόνελ , θα μπορούσαν να παγώσουν την έγκριση υποψηφίων για τον διορισμό τους σε κορυφαία αξιώματα στην κυβέρνηση , συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εξωτερικών .

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική πραγματικότητα θα μπορούσε να στρέψει τον 77χρονο Μπάιντεν σε πιο κεντρώους και λιγότερο προοδευτικούς υποψηφίους για αυτά τα αξιώματα.
Αν και αυτό θα μπορούσε να ευχαριστήσει πολλές επιχειρήσεις και αγορές, υπάρχει ενδεχόμενο να αποξενώσει την πιο αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ντελαγουέρ, το Σάββατο το βράδυ, ο Μπάιντεν εξήρε την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία για να προσπαθήσει να «θεραπεύσει» την Αμερική μετά τον βαθύτατο διχασμό από την θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αν και είχε ακουστεί πως ο Μπάιντεν θα διαλέξει την Ελίζαμπεθ Γουόρεν – Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης για το υπουργείο Οικονομικών, ικανοποιώντας την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, τότε εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον διορισμό της.

Οι πιο πιθανές υποψήφιες γι΄αυτό το υπουργείο είναι η Lael Brainard, ανώτατο στέλεχος της Fed και η Sarah Bloom Raskin, πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Ένα μεγάλο ερώτημα επίσης είναι εάν ο Μπάιντεν θέλει να προσφέρει στους Ρεπουμπλικάνους μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, δημοκρατικοί νομοθέτες και ακτιβιστές στην Ουάσινγκτον υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος ο Μπάιντεν να περιορίσει είτε την ατζέντα του είτε τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου εάν τελικά διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι.

Προειδοποίησαν επίσης ότι οι υπερβολικά μετριοπαθείς επιλογές θα αποθάρρυναν τους προοδευτικούς ακτιβιστές που βοήθησαν στην ενίσχυση της συμμετοχής των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των εκλογών.