Πλουσιότερος κατά 14 δισ. δολ. ο Jeff Bezos μετά το ράλι των μετοχών

(*Το άρθρο συντάχθηκε πριν αναδειχθεί 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν)

Του Sergei Klebnikov

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, η αμερικανική αγορά των μετοχών γνώρισε την καλύτερη εβδομάδα της από τον Απρίλιο, βοηθώντας ορισμένους από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες να… γίνουν πλουσιότεροι. Το ράλι των μετοχών έκανε πλουσιότερο κατά 14 δισ. δολ. τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, τον Jeff Bezos, ανεβάζοντας τη συνολική του περιουσία στα 194,4 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

Μεταξύ της 30ής Οκτωβρίου και της 6ης Νοεμβρίου, η αξία της μετοχής της Amazon ανέβηκε πάνω από 9%, ενώ παράλληλα ο δείκτης Nasdaq ανέβηκε 9%, ο S&P 500 κατά 7,3% και ο Dow Jones Industrial κατά 6,9%.

Εκτός της Amazon, και άλλες τεχνολογικές εταιρείες οδήγησαν την αγορά σε νέα υψηλά επίπεδα. Καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ένα μοιρασμένο Κογκρέσο, οι μετοχές των Facebook και Google (Alphabet) βγήκαν κερδισμένες.

Ο CEO της Facebook, ο Mark Zuckerberg, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είδε την περιουσία του να ανεβαίνει αυτήν τη βδομάδα. Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε 11,5%, με αποτέλεσμα η καθαρή του περιουσία να αγγίζει πλέον τα 107,7 δισ. δολ. (αυξημένη κατά 11 δισ. δολ.).

Στους άλλους κερδισμένους αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνονται: Ο δεύτερος πλουσιότερος επιχειρηματίας, ο πρόεδρος και CEO της LVMH, Bernard Arnault, ο οποίος κέρδισε 11 δισ. δολ., ανεβάζοντας την περιουσία του στα 124,3 δισ. δολ. Εν τω μεταξύ, οι συνιδρυτές της Google, οι Larry Page και Sergey Brin, είδαν τις περιουσίες του να αυξάνονται κατά 5,7 και 5,5 δισ. δολ. αντίστοιχα, μετά την άνοδο κατά 9% της μετοχής του διαδικτυακού κολοσσού.

Ο CEO της Tesla είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 7,8 δισ. δολ., αφού η μετοχή της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανέβηκε 10,8% την ίδια περίοδο. Ο Elon Musk έχει περιουσία 94,8 δισ. δολ.

Ο Bill Gates, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος και ιδρυτής της Microsoft, έγινε πλουσιότερος κατά 5,4 δισ. δολ., με την περιουσία του να ανεβαίνει στα 118,2 δισ. δολ. Ένα άλλο στέλεχος της Microsoft, ο Steve Ballmer, κέρδισε 5,9 δισ. δολ., με την περιουσία του πλέον να κυμαίνεται στα 75,5 δισ. δολ. Κατέχει ένα μερίδιο 3,5% στη Microsoft.

Οι δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πλουσιότεροι μετά το ράλι των μετοχών

1. Jeff Bezos

Περιουσία: 193,3 δισ. δολ. (αυξήθηκε 14 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Amazon

2. Bernard Arnault

Περιουσία: 124,3 δισ. δολ. (αυξήθηκε 11 δισ. δολ.)

Χώρα: Γαλλία

Πηγή πλούτου: LVMH

3. Mark Zuckerberg

Περιουσία: 107,7 δισ. δολ. (αυξήθηκε 11 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Facebook

4. Elon Musk

Περιουσία: 94,8 δισ. δολ. (αυξήθηκε 7,8 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Tesla

5. Steve Ballmer

Περιουσία: 75,5 δισ. δολ. (αυξήθηκε 5,9 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Microsoft

6. Daniel Gilbert

Περιουσία: 44,8 δισ. δολ. (αυξήθηκε 5,8 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Quicken Loans

7. Larry Paige

Περιουσία: 77,6 δισ. δολ. (αυξήθηκε 5,7 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Google

8. Sergey Brin

Περιουσία: 75,4 δισ. δολ. (αυξήθηκε 5,5 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Microsoft

9. Bill Gates

Περιουσία: 118,1 δισ. δολ. (αυξήθηκε 5,4 δισ. δολ.)

Χώρα: ΗΠΑ

Πηγή πλούτου: Microsoft

10. Amancio Ortega

Περιουσία: 65,5 δισ. δολ. (αυξήθηκε 5,3 δισ. δολ.)

Χώρα: Ισπανία

Πηγή πλούτου: ZARA