Συναισθηματική πείνα: Πως να την διαχειριστείς για να μην πάρεις κιλά

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου και πιστεύεις σε αυτόν, θέλεις το καλύτερο για το σώμα και το πνεύμα σου, για αυτό και το φροντίζεις ανάλογα. Άσκηση, διατροφή, περιποιήσεις ομορφιάς και άλλα τέτοια παρόμοια είναι η ρουτίνα σου. Όταν όμως δεν αγαπάς τον εαυτό σου, τότε φαίνεται και στην εικόνα σου.

Είτε που δεν προσέχεις καθόλου και τίποτα και μένεις για ώρες με άδειο το στομάχι, είτε που σε πιάνει το ανάποδο και θέλεις να φας τα πάντα για να ξεσπάσεις. Αυτό ακριβώς είναι και η συναισθηματική πείνα. Δηλαδή κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου, καταφεύγεις στο φαγητό, θεωρώντας ότι έτσι θα καλύψεις το πρόβλημα. Και όσο εκτονώνεσαι μέσα από το φαγητό καταλήγεις να τρως όλο και πιο πολύ, βάζοντας κιλά και φτάνοντας σε αδιέξοδο.

Επίσης, επειδή η συναισθηματική πείνα σε κάνει να χάνεις κάθε όριο και πειθαρχία, είναι πολύ δύκολο το να μπεις σε πρόγραμμα διατροφής και να χάσεις κιλά. Ο λόγος είναι, ότι οι λόγοι που τρως τόσο είναι ψυχολογικοί και όχι σωματικοί.

Πως μπορείς να διαχειριστείς την συναισθηματική πείνα

Αν αντιληφθείς ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει αρχικά να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να φας τόσο πολύ. Αν συνειδητοποιήσεις ότι δεν πεινάς πραγματικά, αλλά ότι είναι μια αντίδραση πάνω στα συναισθήματα σου, τότε προσπάθησε να καταλάβεις τα συναίσθηματα αυτά και βρες έναν άλλον τρόπο για να ηρεμίσεις τον εαυτό σου.

Μπορείς να δοκιμάσεις τεχνικές αναπνοής, να κάνεις μια χειροτεχνία, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις λίγες ασκήσεις για το σώμα σου και γενικά να καταπιαστείς με κάτι άλλο που θα σε καλμάρει.

Αν θέλεις να απαλλαγείς από την συναισθηματική πείνα, το βασικό είναι να βρεις και να καταλάβεις τον λόγο που σου την δημιουργεί. Το να νιώθεις χάος, ντροπή, ενοχές και άλλα άσχημα αισθήματα, δεν είναι κακό, αρκεί να τα αναγνωρίσεις και να τα αποδεχτείς όλα αυτά.  Το ότι σου συμβαίνει αυτο μπορεί να είνα μια ένδειξη ότι έχεις ανάγκη από ανθρώπινη επαφή ή συναισθηματικές ανάγκες που δεν γεμίζουν, ακόμα και το ότι έχεις εθιστεί σε μια τροφή ή το σώμα σου έχει ανάγκη από προσοχή.

Η αγάπη είναι η λύση

Αν αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου και τον αποδέχεσαι, στα καλά και τα καά του, τότε να ξέρεις ότι θα λύσεις το πρόβλημα της συναισθηματικής πείνας.

Με το να έχεις έναν φαύλο κύκλο διατροφής το μόνο που κάνεις είναι ουσιαστικά να αυτοτιμωρείς τον εαυτό σου, μέσα από τις αρνητικές σκέψεις και τον πόνο που μπορεί να εκφραστεί ως ακατάσχετη πείνα.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το σώμα ακολουθεί το μυαλό, για αυτό αν αγαπάς τον εαυτό σου θα κάνεις πιο ποιοτικές σκέψεις για εσένα και άρα θα είσαι πιο χαρούμενος άνθρωπος.

 

Το διαβάσαμε στο e-daily