Σε υψηλά 7 εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός την Παρασκευή, διευρύνοντας τα κέρδη του και ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα του από τον Ιούλιο, εν μέσω της απότομης πτώσης που σημείωσε το δολάριο τις τελευταίες ημέρες, αλλά και της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε σημαντικές απώλειες αυτήν την εβδομάδα, με τον δείκτη ICE US Dollar να σημειώνει απότομη πτώση κατά 1,9%, λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό τοπίο δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρος νικητής για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες έναντι 214 του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, αλλά η καταμέτρηση συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά που θα καθορίσουν και ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Ο Μπάιντεν βέβαια διατηρεί το προβάδισμά του σε Αριζόνα και Νεβάδα, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τον Τραμπ και σε Τζόρτζια και Πενσιλβάνια, και βρίσκεται πιο κοντά στο “κατώφλι” του Λευκού Οίκου, όμως ο Τραμπ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον νομικό αγώνα, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα.

Η διολίσθηση του δολαρίου ευνόησε το πολύτιμο μέταλλο, καθώς το καθιστά πιο προσιτό σε κατόχους άλλων νομισμάτων.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική νίκης του Μπάιντεν αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ενδεχομένως να ακολουθήσει ένα πιο μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία βλέπει όλο και περισσότερο τα σύννεφα από πάνω της να πυκνώνουν από τη συνεχιζόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, κάτι που επίσης αναμένεται να ευνοήσει τον χρυσό.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, εντείνοντας τους φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και στις άλλες μεγάλες οικονομίες, περιορίζοντας την όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις στρέφοντάς τους στην ασφάλεια του κίτρινου μετάλλου.

Έτσι, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό σημείωσε την Παρασκευή άνοδο 0,3 ή κατά 4,90 δολάρια και έκλεισε στα 1.951,70 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας εβδομαδιαία κέρδη του στο 3,8%, που είναι η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις 31 Ιουλίου.

Κέρδη κατέγραψε και το ασήμι, παράδοσης Δεκεμβρίου, που ενισχύθηκε σήμερα κατά 47,1 σεντς ή 1,9% και έκλεισε στα 25,662 δολάρια η ουγγιά, που είναι και υψηλό δύο εβδομάδων. Σε εβδομαδιαία βάση το ασήμι έγραψε κέρδη 8,5%, που είναι η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις 7 Αυγούστου.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,4 σεντς ή 1,4% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 3,154 δολάρια η λίβρα, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 3,5%. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το παλλάδιο σημείωσε κέρδη 116,40 δολαρίων ή 4,9% και έκλεισε στα 2.500 δολάρια η ουγγιά, με άλμα 12,8% στην εβδομάδα, που είναι η καλύτερη επίδοση από τις 27 Μαρτίου. Αντίθετα, η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 50 σεντς ή λιγότερο από 0,1% και έκλεισε στα 899,40 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας ωστόσο σημαντικά κέρδη της τάξης του 6% σε εβδομαδιαία βάση.