Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Κοσόβου για να δικαστεί στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι παραιτήθηκε από το αξίωμά του προκειμένου να δικαστεί στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου. Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο (Kosovo Specialist Chambers), που εδρεύει στη Χάγη, ερευνά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου για την απόσχιση του Κοσόβου από τη Γιουγκοσλαβία, το 1999.

Ο εισαγγελέας της δίκης ενοχοποιεί τον Θάτσι για περίπου 100 δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις κρατουμένων. «Παραιτούμαι προκειμένου να προασπισθεί η ακεραιότητα του κράτους», είπε ο Θάτσι, καλώντας τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος. «Κατά κανέναν τρόπο δεν θέλω να εμφανιστώ ενώπιον του δικαστηρίου ως πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσόβου», επισήμανε.

«Η δίκη αυτή γεμίζει χιλιάδες θύματα του πολέμου με ελπίδα ότι μετά δύο δεκαετίες θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα φρικτά εγκλήματα που υπέστησαν αυτοί και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», σχολίασε η Γελένα Σέζαρ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στα Βαλκάνια. Περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του 1999, ενώ έως σήμερα 1.641 άνθρωποι αγνοούνται. Ο πόλεμος επισφραγίστηκε από βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εις βάρος της Σερβίας, οι οποίοι υποχρέωσαν τον σερβικό στρατό να αποσυρθεί από το Κόσοβο.

Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο ιδρύθηκε το 2015 και υπάγεται στους νόμους του Κοσόβου, αν και βρίσκεται στη Χάγη και στελεχώνεται από διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς.

Ο Θάτσι, ο οποίος ήταν αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στη διάρκεια του πολέμου, κατείχε την πρωθυπουργία μετά το τέλος του πολέμου, ενώ μεταπήδησε στην προεδρία το 2016. Μετά την παραίτησή του, τα καθήκοντά του αναλαμβάνει προσωρινά η πρόεδρος της Βουλής, Βιόσα Οσμανί, μέχρι την εκλογή διαδόχου.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Κάντρι Βέσελι, και τρεις άλλους πρώην διοικητές του UCK. Οι λεπτομέρειες των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ένα έγγραφο που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο, με βάση το οποίο ο Θάτσι και εννέα άλλοι κατηγορούνται για τη διάπραξη «περίπου 100 δολοφονιών» και άλλες αγριότητες εις βάρος «εκατοντάδων γνωστών θυμάτων στα οποία περιλαμβάνονταν Αλβανοί του Κοσόβου, Σέρβοι, Ρομά και άλλες εθνότητες», μεταξύ αυτών και πολιτικοί τους αντίπαλοι. Ο Θάτσι αρνείται τις κατηγορίες.