Lockdown και profit taking πιέζουν το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά αφενός να προχωρά σε μια μίνι κατοχύρωση των κερδών του πενθημέρου, ενώ οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας εν μέσω δεύτερου lockdown πληθαίνουν καθώς η εξέλιξη της πανδημίας επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,01% στις 584,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.369,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,52% στις 241,02 μονάδες.

Lockdown και profit taking πιέζουν το Χρηματιστήριο

Η χώρα εισέρχεται από αύριο σε ένα δεύτερο συνολικό lockdown, με τους αναλυτές να περιγράφουν με ζοφερά χρώματα την πορεία της οικονομίας. Πλέον το μέγεθος της ύφεσης αναθεωρείται επί τα χείρω, με αρκετούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάσει σε διψήφια ποσοστά το 2020. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι η… αβεβαιότητα που υπάρχει σε παντός είδους εκτίμηση, όπως παραδέχτηκε χτες και η ίδια η Κομισιόν.

Τώρα ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την αγορά τα τελευταία 24ωρα είναι το κατά πόσο η αγορά έχει ενσωματώσει το σενάριο του δεύτερου lockdown στις ήδη χαμηλές αποτιμήσεις της. Η ψύχραιμη αντίδραση χτες έδειξε ότι λίγο έως πολύ αυτό το σενάριο ήταν αναμενόμενο, ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι ότι την πορεία της αγοράς θα κρίνει η διάρκεια του lockdown αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ύφεσης. Το πακέτο των 24 δισ. ευρώ που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση εμπλουτίζεται κατά 3,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν στις επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αφορούν σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, ουσιαστικά από σήμερα αρχίζει να ξαναγράφεται ο Προϋπολογισμός με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς αβεβαιότητας και με δεδομένο πλέον ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2021. Και τούτο αφού ο τζίρος στην οικονομία θα είναι χαμηλότερος αλλά και τα μέτρα στήριξης θα απαιτούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τεχνικά τώρα, η αγορά προσπαθεί να συντηρηθεί στα επίπεδα των 585-590 μονάδων, προκειμένου να είναι σε επαφή με τις 615-620 μονάδες. Ωστόσο, όσο παραμένουμε χαμηλότερα, παραμένει η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με την επόμενη γραμμή άμυνας στη ζώνη των 510-520 μονάδων. Αντίστοιχα στον FTSE 25, η κρίσιμη αντίσταση των 1.400 μονάδων πρέπει να υπερκεραστεί επειγόντως, για να διατηρήσουμε ελπίδες επαναστόχευσης της σημαντικότατης ζώνης των 1.475 μονάδων. Μέχρι τότε οι 1.300 και 1.270 μονάδες αποτελούν τις τεχνικές στηρίξεις σε μελλοντικές πιέσεις των τιμών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Λάμδα, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα, με τον Titan και τον ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.