Γεννηματά: «Θα μπορούσαμε να κολλήσουμε άλλους 100 αν δεν είχα σκεφτεί να κάνει τεστ ο γιος μου»

Την προσωπική της εμπειρία από κρούσμα σε κοντινό της περιβάλλον μοιράστηκε το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. O γιος της κ. Γεννηματά βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αφότου υποβλήθηκε σε προληπτικό τεστ, ύστερα από ενημέρωσή τους για καθηγητή του θετικό στον ιό.

Η ίδια πληροφορήθηκε για το περιστατικό τη στιγμή που διεξαγόταν η συζήτηση για τον πτωχευτικό κωδικα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «Την Κυριακή που είχαμε τη συζήτηση στη Βουλή, την ώρα που μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης μας ειδοποίησαν με sms από το σχολείο ότι βρέθηκε ένας καθηγητής θετικός και έπρεπε όλη η τάξη του γιου μου να μπει σε καραντίνα. Όπως καταλαβαίνετε δεν με χωρούσε η αίθουσα της Βουλής».

Η κ. Γεννηματά, όπως λέει, διαπίστωσε γρήγορα τα κενά στις οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Την επόμενη ημέρα επικοινώνησα με το σχολείο και ρώτησα αν θα έπρεπε να κάνουμε στα παιδιά, που μπήκαν σε καραντίνα, τεστ και ποιες είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Διαπίστωσα με έκπληξη -παρ’ ότι είχα την υποψία- ότι δεν ήταν υποχρεωτικό να υποβάλλουμε τα παιδιά σε τεστ. Αρκούσε να τα περιορίσουμε. Επειδή όμως το παιδί μου είπε ότι είχε μεγάλη αδυναμία, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ούτε πυρετό, ούτε βήχα, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Έτσι υποβλήθηκε σε τεστ και βγήκε θετικός».

Εξήγησε, παράλληλα, ότι «του κάναμε το τεστ, γιατί μένουμε έξι άτομα σε αυτό το σπίτι. Και μπορεί να μην τον αφήναμε να βγει από το σπίτι να πάει στο σχολείο, αλλά σίγουρα κάποιος άλλος από τους έξι θα κολλούσε καθώς εμείς συνεχίζαμε τη ζωή μας κανονικά. Οι υπόλοιποι κυκλοφορούσαν, πήγαιναν στις δουλειές τους, εγώ έβλεπα ανθρώπους κάθε μέρα στη Βουλή, έκανα συναντήσεις με άλλους βουλευτές και συνεργάτες. Μόνο η οικογένειά μας θα μπορούσε να κολλήσει άλλους 100, αν δεν είχα σκεφτεί από μόνη μου να κάνω τεστ στο παιδί».

Στη συνέχεια η κυρία Γεννηματά, περιέγραψε τι σημαίνει να βρίσκεται σε καραντίνα ένα μέλος της οικογένειας. Ο έφηβος μαθητής, ήταν αποκλεισμένος στο δωμάτιο του, «Αφήναμε το φαγητό έξω από την πόρτα, πιάνουμε τα πράγματα με γάντια ενώ φοράμε μάσκα, τα πλένουμε χωριστά με καυτό νερό, απολυμαίνουμε πόρτες, διακόπτες συνεχώς, δεν βγαίνει από το δωμάτιο». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της υποβλήθηκαν σε τεστ και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γεννηματά έμεινε σε καραντίνα προληπτικά.

Έκανε επίσης λόγο για την απογοήτευση και τον φόβο που επικρατεί σε κάθε οικογένεια. «Χάθηκε το πλεονέκτημα που κερδίσαμε όλοι μαζί οι Έλληνες στην πρώτη φάση της πανδημίας», δήλωσε. Κατά τις εκτιμήσεις της, «Ο λόγος που η χώρα μας έφτασε αυτή τη στιγμή σε αυτό το σημείο οφείλεται μεταξύ άλλων στον τουρισμό και το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων, καθώς και στον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Σχετικά με τις προσλήψεις των γιατρών δήλωσε ότι τώρα ξεκινούν και είναι άγνωστο το πότε θα πάνε κανονικά στα νοσοκομεία. Επιπλέον, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι, εκτός από τη δωρεά της Βουλής και του ιδρύματος Νιάρχος, δεν υπήρξε κάποια άλλη κίνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ και διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει διατίμηση στα τεστ και να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. «Δεν είναι δυνατόν στη σκιά της πανδημίας να επιτρέπει η κυβέρνηση και με την ανοχή της να υπάρχει αισχροκέρδεια στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους. Θα έπρεπε να υποβάλλεται σε τεστ το υγειονομικό προσωπικό. Υπάρχουν καταγγελίες, από τον Αγ. Σάββα, συγκεκριμένα, ότι τελευταία φορά ελέγχθηκαν τον Αύγουστο. Έχουν αρχίσει να νοσούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.