Στο νήμα το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Της Αλέξανδρας Τόμπρα 

Στις δημοπρασίες τελικά κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να κλείσει θετικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε τη διέξοδο για τη συνέχιση του ανοδικού σερί για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά και τα σημαντικά στηρίγματα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων που χρειαζόταν για να ανατρέψει το πρωινό -2%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 590,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 576,11 μονάδων (-2,06%) και 590,16 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 105 χιλ. τεμάχια.

Στο νήμα το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,11%, στις 1.387,50 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 879,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 247,24 μονάδες.

Η ανακοίνωση του γενικού lockdown στη χώρα ήταν λίγο πολύ προεξοφλημένη στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως φάνηκε σήμερα, με τις στηρίξεις από την άνοδο των διεθνών αγορών αλλά και από επιλεγμένους τίτλους να οδηγούν την αγορά σε θετικά επίπεδα. Βέβαια, η συνέχεια θα είναι δύσκολη και με πολλά εμπόδια, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα που λαμβάνει να στηρίξει μια οικονομία σε ύφεση.

Η οικονομία θα βιώσει μια ύφεση της τάξεως του 9% φέτος, όπως εκτίμησε η Κομισιόν, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το 2021. Η Κομισιόν εκτιμά ανάκαμψη της τάξεως του 5%, ωστόσο υπήρχε η αίρεση ότι αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη πορεία και της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία εάν δει να επιταχύνονται οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα προεξοφληθούν αργά ή γρήγορα στο ταμπλό.

Αυτό δείχνει άλλωστε και η πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία διαθέτουν το δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις που ήδη εφαρμόζονται από την ευρωτράπεζα, αλλά και αυτές που θα έρθουν τον Δεκέμβριο έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους σταθερού εισοδήματος, σε αντίθεση με τους μετοχικούς, οι οποίοι βρίσκονται στη δίνη της αβεβαιότητας των οικονομικών επιδόσεων και της… έλευσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η υλοποίηση πάντως του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο αναμένεται η Ελλάδα να επωφεληθεί κατά 32 δισ. θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις αντοχές της οικονομίας εν μέσω πρωτοφανών μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Αν και η μέχρι τώρα πρόοδος φαίνεται μικρή, με το ορόσημο της 1ης/1 να δείχνει να μην επιτυγχάνεται, η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες επί ευρωπαϊκού εδάφους έχει δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για επιτάχυνση.

Μέχρι τότε, και παρά τις διαβεβαιώσεις Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα για τα 37,5 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι απώλειες εσόδων το τελευταίο 2μηνο του έτους εκτιμώνται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ λόγω του κύματος περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι υπολογισμοί θα αλλάξουν εκ νέου και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα παραμείνει ανοικτή (έστω σε έναν βαθμό) η αγορά κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης ξεχώρισε με το +4,41% που κατέγραψε, με την Πειραιώς, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Κέρδη 1,96% σημείωσε η ΕΥΔΑΠ και 1,04% η Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, Φουρλής και Εθνική έκλεισαν με απώλειες 2,90% και 2,64% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Aegean, Titan, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.