Πολάκης: “Τι επιστημονικές αρλούμπες είναι αυτές, κ. Σωτήρη μου;”

Εν εξάλλω και σε προσωπικό τόνο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του επικεφαλής της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα τον οποίο αποκάλεσε  “κ. Σωτήρη μου” από το βήμα της Βουλής, ενώ νωρίτερα ο Γ. Ραγκούσης “σφυροκόπησε” τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πολάκης  χαρακτήρισε “επιστημονικές αρλούμπες” όσα ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού και του κορυφαίου λοιμωξιολόγου, ενώ άφησε υπονοούμενα ότι η Επιτροπή αλλάζει απόψεις για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση.

“Να ρωτήσω τον φίλτατο Σωτήρη, τον Τσιόδρα εννοώ” ξεκίνησε την πρωτοφανή επίθεση ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. “Ισχύει ή όχι ότι η επιστημονική επιτροπή άλλαξε με πολιτική εντολή την άποψή της σε τρία θέματα; Στο άνοιγμα των σχολείων, στο άνοιγμα του τουρισμού και στο άνοιγμα των γηπέδων; Η επιτροπή είχε πάρει αρνητική θέση για αυτά τα ζητήματα και την άλλαξε υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις. Εγώ δεν λέω ότι έχει πολιτική ευθύνη μια επιτροπή. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Όμως οι πραγματικοί επιστήμονες δεν υποκύπτουν σε πολιτικές πιέσεις και οδηγίες. Λένε και επιμένουν στις απόψεις τους. Είναι ισχυρή η καταγγελία που κάνω. Έφυγαν άτομα από την Επιτροπή γιατί δεν άντεξαν αυτές τις παρεμβάσεις”.

Και συνέχισε την επίθεση αναφερόμενος στο γεγονός ότι παραμένουν ανοιχτά τα Δημοτικά σχολεία”.  “Τι είναι αυτό που ακούσαμε σήμερα; Ότι τα μικρά παιδιά δεν κολλάνε. Τι επιστημονικές αρλούμπες είναι αυτές, κ. Σωτήρη μου; Δεν μπορώ να βλέπω την ιατρική επιστήμη να μπαίνει στην υπηρεσία της πολιτικής προπαγάνδας. Δεν θα δουλευόμαστε εδώ μέσα με επιστημονικές αρλούμπες”.

Ραγκούσης: “Ασυνάρτητη κυβέρνηση”

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε, επίσης σε υψηλούς τόνους, δριμύ “κατηγορώ” προς τον  Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, -την οποία χαρακτήρισε “ασυνάρτητη”-,  για το lockdown και τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε “δειλία” την ακύρωση της “Ώρας του Πρωθυπουργού” αύριο στη Βουλή, έγοντας ότι ο Πρωθυπουργός το βάζει στα πόδια.

“Είχαμε δώσει όλοι μας λευκή επιταγή στην κυβέρνηση εδώ και 8 μήνες να κάνει αυτό που χρειαζόταν και αυτό που άκουσε σήμερα η κοινωνία είναι ότι μπαίνει σε καταστολή για δεύτερη φορά” τόνισε ο κ. Ραγκούσης. “Όλοι θα πράξουμε αυτό που αποφασίστηκε αλλά τα ερωτηματικά ξεχειλίζουν. Δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα. Είναι αποτέλεσμα μιας βασικής αιτίας, ότι κατέρρευσε η πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Γιατί δεν βάδισε σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας. Ούτε στο άνοιγμα του τουρισμού. Πορεύτηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά παράβαση της επιστημονικής λογικής”.

Καταλόγισε προσωπικά ευθύνες στον Πρωθυπουργό για την κατάσταση και συνδέοντάς την με την ακύρωση της “μίνι μονομαχίας”  αύριο στη Βουλή είπε ότι είναι προφανές ότι πρόκειται για μια δειλία του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τον κ. Τσίπρα και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. “Όταν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του και να δώσει εξηγήσεις, βάζει σε καταστολή όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τη λειτουργία του κοινοβουλίου και το δικαίωμα του αρχηγού της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης να τον αναγκάσει να δώσει εξηγήσεις. Πρόκειται για αστήρικτη και προβληματική απόφαση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι φανερό ότι το βάζει στα πόδια”.

Μαρία Νταλιάνη