Ποιοι θα λάβουν τον Νοέμβριο την αυξημένη αποζημίωση των 800 ευρώ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Tέσσερα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο ασφαλιστικό – εργασιακό πεδίο.

Το πρώτο είναι η αύξηση της αποζημίωσης για τους εργαζομένους που βγαίνουν σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα κατά 266 ευρώ ή 33% και συγκεκριμένα  στα 800 ευρώ (σ.σ. για αναστολή 30 ημερών) έναντι των 534 ευρώ που ήταν έως και τον περασμένο μήνα.

Το δεύτερο είναι η καταβολή εφάπαξ επιδόματος 400 ευρώ για τους ανέργους που κατοχύρωσαν μακροχρόνια εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Το τρίτο μέτρο είναι η δυνατότητα αναστολής  της καταβολής της δόσης του Νοεμβρίου από πλευράς των επιχειρήσεων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Το τέταρτο μέτρο προβλέπει 2μηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή λήγουν κατά τον τρέχοντα μήνα ή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως “είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ,  μόνο για το μήνα Νοέμβριο.

Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών:

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.

Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ”.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους,  το μέτρο αυτό  (αποζημίωση 800 ευρώ για 30 μέρες αναστολής ή  26,6 ευρώ/μέρα) θα ισχύει τόσο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν από αυτό το μήνα με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, όσο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει της διευρυμένης λίστας του Απριλίου και όχι μόνο για τον τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, εστίαση και μεταφορές.  Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν πως το μέτρο αυτό αφορά μόνο τον τρέχοντα μήνα και όχι το Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείσουν από το Σαββάτο 7 Νοεμβρίου, θα βγουν σε αναστολή για 23 μέρες και θα λάβουν αποζημίωση 611 ευρώ (ημερήσια αποζημίωση  26,6 ευρώ Χ 23 μέρες αναστολή).  Τις υπόλοιπες 7 μέρες (από την 1η έως την 6η Νοεμβρίου) θα τις πληρωθούν από τον εργοδότης τους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή  στις 3 Νοεμβρίου και οι εργαζόμενοι τους βγήκαν σε αναστολή, θα λάβουν αποζημίωση για 28 μέρες ύψους  (ημερήσια αποζημίωση 26,6 ευρώ Χ 28 μέρες αναστολής). Σχετικά με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες βγάζουν σε αναστολή εργαζομένους τους για 30 μέρες, οι τελευταίοι θα δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης θα συντελεσθεί  μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου.

2. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου.

Ο κος Σταϊκούρας τόνισε πως “το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ”.

3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως “η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες”.

4. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες.

Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.