ΠΑΤΡΑ: Εργατικό Κέντρο – Θα γίνει απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας αναφέρει:

 

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει πλατύ κάλεσμα αγώνα και μάχης σε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της πόλης μας. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας, στα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και τους Αγροτικούς Συλλόγους. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας!
Το νέο lockdown δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμιά αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν σπίτι του. Η ατομική ευθύνη εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων και μικροεπαγγελματιών είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα, αυτά που σήμερα έχουμε όλοι εμείς ανάγκη.
Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων και του λαού! Ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μπορεί σήμερα να φέρει αποτελέσματα, να έχει ακόμη και νίκες! Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, να οργανώνει αγώνες για την προστασία της ζωής και της Υγείας μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

 

Είναι πρόκληση τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, μπαίνει δεύτερη φορά σε lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.
Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει στο γύψο τις διαδηλώσεις. Έρχονται σήμερα και φέρνουν νέες ανατροπές στα εργασιακά, νέα άθλια για τους εργαζόμενους μέτρα όπως: .
• Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.
• Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.
• Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.
Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα του στο κεφάλαιο με «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως τις βαφτίζει, είναι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Φέρνει διατάξεις που καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις και ταυτόχρονα ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία.

 

Επανέρχεται ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του γνωστού Λάσκαρη. Βάζει νέα εμπόδια στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αφού το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία. Δηλαδή για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο θα πρέπει να αποδεχτεί το φακέλωμα.

 

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, που δρομολογούνται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών. Είναι βαθιά γελασμένοι. Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θα έχουν την τύχη των προηγούμενων από αυτούς που προσπάθησαν να βάλουν στο γύψο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και τελικά έμειναν στην ιστορία ως πολιτικές γελοιογραφίες.

 

Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή!
Όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νόμο,
απαντάμε άμεσα με 24ωρη απεργία!
Είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς όπως θέλει η κυβέρνηση, για να μη βρίσκει κανένα εμπόδιο η ασυδοσία της εργοδοσίας, η ακόρεστη δίψα της για όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών.

 

Καλούμε όλα τα σωματεία να μπουν στον αγώνα, να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμάσουν την επιτυχία της Απεργίας. Να δυναμώσουν τώρα όλες οι συλλογικές διαδικασίες, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανενημέρωτος. Τώρα είναι η ώρα να μη μείνει χώρος δουλειάς που να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους και τις επιτροπές αγώνα, να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, να μάθουν όλες και όλοι τί ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

Απαιτούμε:
§ Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιβάλει το 10ωρο χωρίς αποζημίωση, καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, τις ΣΣΕ, τις υπερωρίες, την αργία της Κυριακής, την όποια προστασία είχε απομείνει στους εργαζόμενους μέσω της προσφυγής στο ΣΕΠΕ.
§ Εισόδημα για όλους, εργαζόμενους και ανέργους. Όχι στο αίσχος του κατώτατου μισθού των 534€ και νέου υποκατώτατου μισθού των 200€. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
§ Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και όλου του λαού. Τακτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα σε συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, σε σχολεία, σε νοσοκομεία και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Άμεσα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων και επίταξη ιδιωτικών μέσων.
§ Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος. Προστασία τους με νόμο και κούρεμα χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Αναστολή πληρωμής δόσεων σε εφορίες, τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, για τους ανέργους, για όσους βρίσκονται σε συνθήκες αναστολής της εργασίας και στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-Εργασία”.
§ Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να επαναλειτουργήσει εδώ και τώρα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος». Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.