Ο Χρ. Καλογρίτσας κατονόμασε το Νίκο Παππά και στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή

Του Παναγιώτη Στάθη 

Ευθεία αναφορά στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά έκανε, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο αποκαλούμενος “κόκκινος εργολάβος”, Χρ. Καλογρίτσας στη διάρκειας 2 ωρών  και 15 λεπτών κατάθεσή του ενώπιον του πταισματοδίκη.

Ο επιχειρηματίας, ένα πρόσωπο πολύ κοντά στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με παλιούς δεσμούς με την Αριστερά, στρέφει εκ οικείων τα βέλη του και μιλά για πρώτη φορά ο ίδιος με “ονοματεπώνυμα”  για τις καταγγελίες που περιγράφει στη μήνυση της εταιρείας του, Τοξότης, κατά της λιβανέζικης εταιρίας CCC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χούρι.

Τι είπε

Ο κ. Καλογρίτσας που εκλήθη ως μάρτυρας μετά τη μήνυση που υπέβαλε και το 34σέλιδο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε προ καιρού,  αναφέρθηκε ευθέως στον Νίκο Παππά και “σημαντικούς συνεργάτες”, προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου, τους οποίους όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του ζητήθηκε να κατονομάσει.

Όπως φέρεται να είπε “μου ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να ανοίξουμε κανάλι στο οποίο εγώ θα έβαζα μόνο το όνομά μου και εκείνοι θα μου έβρισκαν τα χρήματα. Να είμαι δηλαδή “μπροστινός”, να τους  “δανείσω” το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό μου όνομα για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, προκειμένου  να  καταφέρουν  να λάβουν   μία  τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο  για  την υποστήριξη  της πολιτικής  τους”.

Μάλιστα, όπως είπε έβαλαν στο παιχνίδι την οικογένεια Χούρι, ιδιοκτήτρια της εταιρίας CCC, ώστε να του δώσει 3 εκατομμύρια για την εγγυητική επιτολή συμμετοχής στον διαγωνισμό και μετά άλλα 22 εκατομμύρια.

Νόμος περί ευθύνης υπουργού

Η ευθεία αναφορά σε όνομα υπουργού ουσιαστικά ενεργοποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με δεδομένο μάλιστα πως ήδη έχουν εξεταστεί δυο μάρτυρες (οι κ.κ. Τόμπρας που έκανε την επαφή με τους Χούρι και ο πολιτικός μηχανικός κ. Νικολάου) που προτάθηκαν από τον κ. Καλογρίτσα, η δικογραφία είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει στον εισαγγελέα Σιμιτζόγλου ώστε να αξιολογήσει την κατάθεση.

Ο εισαγγελέας έχει δυο επιλογές:

– Η πρώτη είναι αν κρίνει πώς περιγράφεται αδίκημα στο οποίο φέρεται να ενέχεται υπουργός να στείλει αυτομάτως τη δικογραφία στη Βουλή.

Η πλευρά Καλογρίτσα, φέρεται να ισχυρίζεται πως περιγράφονται συγκεκριμένα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, όπως  “ψευδής βεβαίωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου, ξέπλυμα χρήματος και δωρεά χωρίς φόρο”.

– Η δεύτερη επιλογή του εισαγγελέα είναι αν κρίνει πως πρόκειται μόνον για  γενικόλογες αναφορές, χωρίς σαφές περίγραμμα αδικήματος, τότε να ζητήσει από τον πταισματοδίκη να καλέσει εκ νέου  τον κ. Καλογρίτσα, ώστε να πει “ποιο πρόσωπο καταγγέλλει και για ποιο συγκεκριμένο αδίκημα”.

Παράλληλα είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί η έρευνα για την οικογένεια Χούρι που πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις  χωρίς όρκο για τις καταγγελίες του εργολάβου.

Τα 3 εκατομμύρια

Ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Λιβανέζικος κατασκευαστικός κολοσσός CCC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χούρι, του ζήτησε πίσω 3 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας ένα συμφωνητικό υπεργολαβίας για ένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Καλογρίτσας εξεμάνη πως επρόκειτο για εικονική σύμβαση, με “κουμπάρους” τον Νίκο Παππά και το White Ηouse (όπως αποκαλούσε το Μέγαρο Μαξίμου), για να καλύψει την εγγυητική επιστολή στα τέλη Αυγούστου του 2016, ώστε να πάρει τηλεοπτική άδεια:

“Και  εδώ πράγματι  είναι  το σημείο της απόλυτης απογοήτευσης, της προδοσίας   και της διάψευσης  της εμπιστοσύνης ,αφού τα  άνω  στελέχη, τα οποία  επί σειρά ετών εμπιστευόταν και τις εντολές  των οποίων εκτελούσε πιστά, δεν αξίωσαν από την CCC  και τον Samer Khouri   την τήρηση  της συμφωνίας, που οι ίδιοι  είχαν κλείσει μαζί τους, αλλά  αντιθέτως εγκατέλειψαν  τον Χρήστο Καλογρίτσα και την οικογένειά του, και  τους  θυσίασαν προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την πλευρά  της CCC και  του ιδιοκτήτη της – Samer Khouri”, ανέφερε η πλευρά Καλογρίτσα.

Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται  να κατέθεσε ο Καλογρίτσας, όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, με εντολή του Νίκου Παππά δόθηκαν για την έκδοση εφημερίδας, συγκεκριμένα του Documento, όπως είχε αναφέρει στο υπόμνημά του. Εν συνεχεία όμως ο επιχειρηματίας, είπε πως, διαφώνησε με τον διευθυντή που είχε επιλέξει ο κ. Παππάς γιατί γίνονταν επιθέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα (κάτι που ενοχλούσε τον γιό του κ. Καλογρίτσα) και αποχώρησε αφήνοντας τις μετοχές και χωρίς τα 3 εκατομμύρια ευρώ.