Lockdown: Επιστρέφουν sms στο 13033 και έγγραφα μετακινήσεων-Απαγόρευση κυκλοφορίας

Δεκτή αναμένεται να κάνει σήμερα o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για ολικό lockdown στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία νούμερα για τα κρούσματα κορονοϊού και για τους διασωληνωμένους, δεν αφήνει χρόνο για εφησυχασμό.

Για το λόγο αυτό σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να ανακοινώσουν το lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσιόδρας, από το Σάββατο ο χάρτης της χώρας θα γίνει γκρι, χρώμα που για την ώρα χρησιμοποιείται για τις περιοχές σε ολικό lockdown, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

Σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα, που θα ισχύσουν σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι τα εξής:

  • Κυκλοφορία μόνο με SMS
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 – 05.00
  • Κλείνει και το λιανεμπόριο

Επιστρέφουν άρα στις ζωές μας τα SMS στο 13033, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις. Ήδη όσοι μετακινούνται από την οικία τους σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες υποχρεούνται είτε να στέλνουν SMS στο 13033 με τον αριθμό της μετακίνησής τους είτε να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση forma.gov.gr και να κατεβάσουν τη χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης που υπάρχει εκεί.

 

Οι μετακινήσεις με sms χωρίζονται σε έξι κατηγορίες και τα μηνύματα στέλνονται στο 13033 χωρίς χρέωση.

Για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτή, θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της Εργάνης σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει τον λόγο της εξόδου (πχ Β1, Β2, Β3 κοκ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα λαμβάνουμε ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Πηγή: Reporter.gr