Κορωνοϊός- Σταϊκούρας: Αναλυτικά μέτρα για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ενοίκια, ανέργους

Μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα μέτρα οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κο Σταϊκούρας ενεργοποιούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αφορούν εργαζόμενους, ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων.
O υπουργός υπενθύμισε ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το περασμενο Σάββατο.

Όπως εξήγησε εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία κορωνοιού βάσει λίστας ΚΑΔ, έχουν την δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή εργασίας και να πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού με τις ασφαλιστικές εισφορές να καλύπτονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που μέχρι και χθες ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε αναστολή, θα λάβουν για τον Νοέμβριο 800 ευρώ. Τα χρήματα που θα λάβουν θα υπολογιστούν αναλογικά για τις μέρες που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και η εφάπαξ καταβολή αυτή είναι επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων.

Για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε αναστολή παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και δυνατότητα καταβολής σε 12 δόσεις.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους μπαίνει σε αναστολή, οι ρυθμισμένες δόσεις μπορούν να πληρωθούν στο τέλος της ρύθμισης, σε αντίστοιχες δόσεις.

Ταυτόχρονα, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο κατά δύο μήνες.

Επιπρόσθετα ενισχύονται τόσο οι μακροχρόνια άνεργοι όσο κι εκείνοι που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή μετά τον Απρίλιο ενώ διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπαίνουν στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, με κόστος 1 δισ. ευρώ

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια πολιτών που τίθενται σε αναστολή εργασίας, όπως και για τα ενοίκια των παιδιών τους.

Σημειώνεται πως ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Πηγή: skai.gr