Ευρώπη: Κέρδη για τους δείκτες με το “βλέμμα” στις αμερικανικές εκλογές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στις αμερικανικές εκλογές αναμένοντας τον τελικό νικητή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 367,12 μονάδες, με τον κλάδο των μίντια να σημειώνει άλμα 2,7%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,98%, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,39% και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,24%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 2,1% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,93%.

Οι αμερικανικές εκλογές παραμένουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους διεθνείς επενδυτές. Οι αμερικανικές μετοχές κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι σύντομα θα καθοριστεί ο νικητής των εκλογών.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτωνη Societe Generale ανακοίνωσε τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη του έτους στο γ΄ τρίμηνο, και έδωσε έναν πιο θετικό τόνο στις εκτιμήσεις της καθώς οι επιδόσεις στις δραστηριότητες συναλλαγών βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας με βάση τα assets, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 862 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 854 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα, η ING Groep ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου 2020, τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, αλλά υπερέβησαν τις εκτιμήσεις τα καθαρά έσοδα από τόκους. Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 788 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα 1,34 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη αναμενόταν να μειωθούν στα 1 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 3,33 δισ. ευρώ από τα 3,53 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στα 3,27 δισ. ευρώ.

Η Commerzbank AG ανακοίνωσε ότι εμφάνιζε ζημιές στο γ΄ τρίμηνο καθώς ανέλαβε χρεώσεις 201 εκατ. ευρώ για την στρατηγική ανασχηματισμού της τράπεζας. Η γερμανική τράπεζα εμφάνισε ζημιές 69 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη των 297 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 1,,23 δισ. ευρώ από τα 1,26 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 812 εκατ. ευρώ από τα 763 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 2,03 δισ. ευρώ από τα 2,18 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες για το τρίμηνο μειώθηκαν στα 1,52 δισ. ευρώ από τα 1,56 δισ. ευρώ.

Η ιταλική τράπεζα UniCredit επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, καθώς τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των εσόδων καθώς η Ευρώπη χαλάρωσε τους περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορονοϊού το καλοκαίρι.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δήλωσε πως τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 680 εκατ. ευρώ έναντι μέσων εκτιμήσεων για 334 εκατ. ευρώ που ήταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της εταιρείας.

Στα μάκροη Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δρομολογώντας και νέες αγορές ομολόγων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συμφώνησε σε περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 150 δισ. λιρών ($195 δισ.) οδηγώντας το συνολικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων στις 895 δισ. λίρες.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή κράτησε το βασικό επιτόκιο στο 0,1%.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. Οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του 4,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Destatis. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 1,5%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες μειώθηκαν 1,9%.

Παρά τη βελτίωση, οι νέες παραγγελίες τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν 2,6% χαμηλότερα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα προτού επιβληθούν οι κυρώσεις στη Γερμανία εξαιτίας της πανδημίας.

Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν 2,3% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο.