Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Στην εξειδίκευση της εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων που τίθεται σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο του νέου lockdown που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

“Βρισκόμαστε σήμερα σε άλλη μια δύσκολη συγκυρία, σε μια νέα δοκιμασία, σε μια νέα μάχη, στον νέο πόλεμο που δίνουμε. Μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση σε όλους “να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα”.

“Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά”, πρόσθεσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς όπως τόνισε η εξέλιξη της πανδημίας παρουσιάζει εκθετική αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

“Σε μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%” ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.

“Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι” γι’ αυτό όπως τόνισε τίθεται σε εφαρμογή μια οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων, που μοιάζει πολύ με αυτήν της άνοιξης, με δύο όμως διαφορές. Όπως εξήγησε οι δύο αυτές βασικές διαφορές σε σχέση με το πρώτο lockdown είναι: πρώτον η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και δεύτερον ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής παραμένουν ανοιχτά.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από το πρωί του Σαββάτου

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις όλων μας.

Πιο συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις τόνισε επιτρέπονται από και προς εργασία με σχετική βεβαίωση εργοδότη που εκδίδεται μέσω ΕΡΓΑΝΗ και για τους αυτοαπασχολούμενους, από τους ίδιους.

Για τις μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις απαραίτητη είνια η αποστολή SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κινηση με κατοικίδιο ζώο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όλοι μαζί μπορούσε να ξεπεράσουμε κι αυτόν τον σκέπελο με υπομονή και υπομονή. Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί και αυτήν τη μάχη”.