Αστυπάλαια: Νησί πρότυπο αυτονομίας και ηλεκτροκίνησης με την επένδυση της Volkswagen

Με το σλόγκαν το «αύριο είναι ήδη εδώ» υπεγράφη σε ειδική ψηφιακή εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ομίλου Volkswagen Χέρμπερτ Ντις, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αυτοκινητοβιομηχανίας για την ενεργοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος που θα εξελίξει την Αστυπάλαια σε έναν ενεργειακά αυτόνομο προορισμό, ένα πρότυπο νησί έξυπνης και αυτόνομης μετακίνησης.

 

«Σε πραγματικά δύσκολους καιρούς στέλνουμε στον κόσμο ένα μήνυμα αισιοδοξίας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένα πρότζεκτ το οποίο θα αλλάξει το νησί μετατρέποντας το σε πρότυπο με βάση τις επιδιώξεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας για μηδενικούς ρύπους. «Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Αστυπάλαια θα αποτελεί για όλο τον κόσμο μία ‘κρυφή ματιά’ στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση της Volkswagen για να τρέξει το ερευνητικό της πρόγραμμα σε ένα ελληνικό νησί αποτελεί ακόμα μία ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας, αποδεικνύοντας ότι «η Ελλάδα εξελίσσεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». «Πριν ένα μήνα είχαμε την ανακοίνωση της Microsoft για τη δημιουργία ενός μεγάλου data center στη χώρα, η Pfizer ήδη λειτουργεί το δικό της hub στη Θεσσαλονίκη ενώ μόλις χθες μία μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας, η Digital Realty εξαγόρασε τη Lamda Hellix. Όλα αυτά δείχνουν την επανατοποθέτηση της χώρας και σε άλλους τομείς, πέραν του τουρισμού. Τομείς που ακουμπούν το μέλλον και την καινοτομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας και την αισιοδοξία του ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του πρότζεκτ της Αστυπάλαιας το πρόγραμμα της VW θα επεκταθεί και αλλού.

Οι τέσσερις πυλώνες του project
Όπως έγραφε απ’ το πρωί το newmoney το πρότζεκτ που θα τρέξει ο όμιλος Volkswagen στην Αστυπάλαια θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

• αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί, με ηλεκτρικά,
• αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
• εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση, και
• μεσομακροπρόθεσμα την δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες