“Κρατά” τα κέρδη και τις 580 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Επιτυχής δείχνει η δεύτερη προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ανακτήσει τα επίπεδα των 580 μονάδων και να αναμετρηθεί με τις αντιστάσεις που υπάρχουν πάνω από τις 585 μονάδες, με τη δύναμη της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,74% στις 582,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.369,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,55% στις 245,65 μονάδες.

"Κρατά" τα κέρδη και τις 580 μονάδες το Χρηματιστήριο

Η αγορά δείχνει να αντιδρά σήμερα στα θετικά νέα που έχουν έρθει από επιλεγμένους τίτλους (JumboΕθνική), δείχνοντας ότι μπορεί να ανακτήσει τις 580 μονάδες και να μείνει σε επαφή με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Βέβαια αυτό θα απαιτήσει ισχυρή στήριξη τόσο από τους αγοραστές όσο και από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που διαθέτουν ρευστότητα, κάτι που θα φανεί τις επόμενες συνεδριάσεις.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, το ΧΑ θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, αν θέλει να μην έχει αρνητικές εκπλήξεις στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI που θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου. Η μείωση των αποτιμήσεων μπορεί να έχει επίδραση στους ελληνικούς τίτλους που συμμετέχουν στον MSCI Standard Index των Emerging Markets, ή ακόμη και στους συντελεστές βαρύτητας, κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην ήδη εύθραυστη αγορά.

Για να μπορέσει όμως να ισχυροποιήσει την αντίδρασή του θα πρέπει και οι εξελίξεις στο εξωτερικό να βοηθήσουν, με πρώτη από όλες το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αλλά και την πορεία της πανδημίας. Σήμερα το κλίμα είναι θετικό, καθώς τόσο στην Ασία όσο και στη Wall Street νωρίτερα οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Υποστηρικτική είναι και η Jefferies, η οποία αν και είχε επισημάνει πως η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι μια από τις τελευταίες οικονομίες που θα βγουν από την ύφεση που προκαλεί η κρίση λόγω COVID-19 και αυτό εξηγεί και την σημαντική υποαπόδοση των ελληνικών μετοχών, κατά την εκτίμησή της, για να σημειωθεί βελτίωση της όρεξης των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές θα πρέπει να σημειωθεί ανάκαμψη στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει κέρδη 6,18%, με την Εθνική, την Πειραιώς και τη Eurobank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 5%. Στο +4,71% βρίσκεται η Aegean και στο +4,07% ο ΟΠΑΠ, με την Alpha Bank στο +3,15% και τις Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΤΕ με κέρδη άνω του 2%.

Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Σαράντη και Titan, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή είναι οι Coca Cola και Λάμδα, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.