Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ναυάγιο – Το πλοιάριο μετέφερε εκτοπισμένους από περιοχές τζιχαντιστών

Ένα πλοιάριο που μετέφερε εκτοπισμένους από τη βόρεια Μοζαμβίκη, ανθρώπους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή όπου δρουν τζιχαντιστές, βυθίστηκε στα ανοιχτά του Κάμπο Ντελγκάντο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τα σωστικά συνεργεία.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 70 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο 20 σώθηκαν.

“Μία διασωθείσα είπε ότι έχασε τον 11χρονο γιο της στο ναυάγιο και ότι το πτώμα του δεν έχει βρεθεί ακόμη”, είπε ένας εθελοντής που έσπευσε στην περιοχή για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Το ναυάγιο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όμως το δυστύχημα έγινε γνωστό μόνο την Δευτέρα, όταν οι επιζώντες εντοπίστηκαν στην παραλία της Πέμπα, της πρωτεύουσας του Κάμπο Ντελγκάντο, σύμφωνα με άλλον εθελοντή.

Η περιοχή, μια ζώνη στρατηγικής σημασίας, πλούσια σε φυσικό αέριο, βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο στόχαστρο τζιχαντιστών και από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.100 άνθρωποι, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση ACLED. Περισσότεροι από 435.000 έχουν εκτοπιστεί. Ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των βιαιοπραγιών στη βόρεια Μοζαμβίκη. Οι ντόπιοι λένε ότι αλιευτικά σκάφη επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν εκείνους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις μάχες.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στην Πέμπα και τα περίχωρά της, φιλοξενούνται σε σχολεία ή σε οικογένειες που τους δέχτηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά το 1/3 ο πληθυσμός της πόλης, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. “Φτάνουν εδώ αφυδατωμένοι. Γυναίκες γεννούν στη θάλασσα”, πρόσθεσε η οργάνωση. Μόνο τον Οκτώβριο έφτασαν στην πόλη 20.000 άνθρωποι και άλλοι είναι καθ’ οδόν.

Οι ισλαμιστές, που είναι γνωστοί στην περιοχή με την ονομασία “αλ Σαμπάμπ” (σ.σ. “Οι νέοι” στα αραβικά) ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το 2019 και έχουν αναλάβει την ευθύνη για περίπου 600 επιθέσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, σύμφωνα με την ACLED.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ