Βρούτσης: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική τηλεργασία – ωράριο

Με την εισαγωγή “μόλις υπέγραψα την υπουργική απόφαση για την τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων σε όλη την Επικράτεια” ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής τα βασικά σημεία αυτής, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία θα ισχύσει από αύριο. Οι αλλαγές στο ωράριο και η αύξηση του ποσοστού εργαζόμενων εξ αποστάσεων εντάσσεται στα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, από αύριο το πρωί σε όλη την επικράτεια είναι υποχρεωτική η τηλεργασία στο 50% όσων μπορούν να την ασκήσουν. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες πρέπει εντός 24ωρου να προαναγγείλουν στο σύστημα Εργάνη την εξ αποστάσεως εργασία στο σχετικό έντυπο. Το πρόστιμο για όσους δεν το κάνουν ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται υποχρεωτικά για το μήνα Νοέμβριο κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Μ. Ντ.