Προεκλογικό “καλόπιασμα” Τραμπ στους Ελληνοαμερικανούς

Τα πράγματα που έχει κάνει η κυβέρνηση Τραμπ για την Ελλάδα και το τρέχον επίπεδο των σχέσεων των ΗΠΑ με τη χώρα μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ομάδα “Ελληνικές Φωνές για τον Τραμπ” (Greek Voices for Trump), μία μόλις ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές, με στόχο να προσελκύσει ψήφους υπέρ του νυν ενοικου του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, οι “Ελληνικές Φωνές για τον Τραμπ” επισημαίνουν ότι, όπως τόνισαν ο πρόεδρος Τραμπ αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι “καλύτερες από ποτέ” επί διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ, σημειώνει η ομάδα, είναι ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία που άλλαξε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για να ευνοήσει την Ελλάδα, την οποία θεωρεί ως τον πιο στρατηγικό και αξιόπιστο σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσθέτει επίσης ότι ο πρόεδρος ήταν αυτός που υπέγραψε τον νόμο National Defense Authorization Act, μέσω του οποίου εγκρίθηκαν 47,85 εκατ. δολάρια για βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης, και ο οποίος ορίζει ότι το πλοίο του αμερικανικού ναυτικού USS Hershel Williams θα εδρεύει μόνιμα εκεί.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία που έχει επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στην Τουρκία, ενώ επί προεδρίας του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές πράξεις της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στο πλευρό της Κύπρου

Οι “Ελληνικές Φωνές για τον Τραμπ” αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει την προκλητική της απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και να επιδιώξει διπλωματική λύση για το κυπριακό.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι με νόμο της κυβέρνησης Τραμπ που ψηφίστηκε το 2019 ανεστάλει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο διήρκεσε 33 χρόνια.

Άλλα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τραμπ που σχετίζονται με την Κύπρο περιλαμβάνουν την ανακοίνωση ότι οι θα παρασχεθεί διεθνής στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (IMET) προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, η κυβέρνηση Τραμπ και η Κυπριακή Δημοκρατία ενίσχυσαν παράλληλα σημαντικά τις σχέσεις το τρέχον έτος, μέσω της δημιουργίας του κοινού κέντρου εκπαίδευσης ασφαλείας CYCLOPS, το οποίο συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Οι “Ελληνικές Φωνές για τον Τραμπ” προσθέτουν επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε δύο ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες -μία με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, και μία ακόμη με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο- που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε περιοχές γύρω από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξαίρεση ελληνικών προϊόντων από τους αμερικανικούς δασμούς

Επισημαίνουν ακόμη ότι στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ανήλθε σε περίπου 3 δισ. το 2019.

Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι η ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας επί διακυβέρνησης Τραμπ, άνοιξε τον δρόμο σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft, η Amazon και η Tesla να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ, που αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, είναι η εξαίρεση ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, τα τυριά, το κρασί και άλλα σημαντικά ελληνικά αγαθά, από τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθησαν πριν από λίγο καιρό σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Σημαντική είναι η στήριξή του και στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, υποστηρίζουν, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για να συζητήσουν τη θρησκευτική ελευθερία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.