Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω αβεβαιότητας στις εκλογές των ΗΠΑ

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που γίνονται αύριο Τρίτη και στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,02%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,14% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,17%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 διολισθαίνει 0,62% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,44%.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο εθνικό lockdown για την Αγγλία, με ισχύ από την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων και νοσηλειών.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων συνεχίζεται να καταγράφεται και στις ΗΠΑ, όπου αναφέρθηκαν 99.321 κρούσματα την Παρασκευή, ξεπερνώντας το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων που είχε καταγραφεί μόλις μία ημέρα πριν, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Εν τω μεταξύ, επικρατεί ανησυχία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αύριο Τρίτη, καθώς μια διαφωνία για το αποτέλεσμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία για το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.

Τελευταία δημοσκόπηση των NBC News / Wall Street Journal διαπίστωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό εθνικό προβάδισμα έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετώπισε την πανδημία και για το πού οδεύει η χώρα. Τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του Τραμπ,  συγκεντρώνοντας την υποστήριξη μεταξύ εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ποσοστό 52% σε αντίθεση με το 42% που συγκεντρώνει ο Τραμπ.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Ryanair Holdings εμφάνισε ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης 2021 καθώς μετέφερε λιγότερους επιβάτες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπακόλουθων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στο β’ εξάμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η ευρωπαϊκή αεροπορική χαμηλού κόστους κατέγραψε καθαρές ζημιές 225,5 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 910,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, οι προσαρμοσμένες ζημιές μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 22,6 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα τριμήνου ανήλθαν στα 1,05 δισ. ευρώ, από 3,08 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, η Siemens Healthineers AG ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών και εσόδων στο δ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020. Ο γερμανικός όμιλος ιατρικού εξοπλισμού εμφάνισε καθαρά κέρδη 432 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τα 507 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,88 δισ. ευρώ για την περίοδο, έναντι των 4,14 δισ. ευρώ στο προηγούμενο έτος.